تفاوت های بین دو نیمکره ی مغز
گردآوری: زهرا پشنگ پور
سلام به همراهان علم ما، در این مقاله به بررسی تفاوت های بین دو نیمکره ی مغز میپردازیم، با علم ما همراه باشید.
مقدمه:
تفاوتهای ساختمانی و عملی نیمکره های مغز دو نیمکره مغز ظاهرا قرینه یکدیگرند، برخی تفاوتهای ساختمانی و عملی بین ان ها وجود دارد . رابط پینه ای با صدها میلیون تار عصبی باعث مبادله دائمی اطلاعات بین دو نیمکره مغز و باعث هماهنگی بین آنها می شود اولین اطلاعات مربوط به عدم تقارن کامل نیمکره های مغز از مشاهدات بروکا در ۱۸۹۱ به دست آمد که نقش غالب نیمکره چپ را در تکلم نشان می داد. از آن پس نیمکره چپ را غالب و نیمکره راست را مغلوب در نظر می گرفتند تا آنکه به تدریج روشن شد که دو نیمکره مغز مکمل یکدیگرند و هر کدام در اعمال خاصی نسبت به دیگری برتری و استعداد بیشتری دارد. یک نیمکره در پدیده های مربوط به زبان شرکت مؤثر دارد و آسیب دیدن آن به اختلالات گفتار و ناتوانی در خواندن و انجام دادن محاسبات ریاضی منجر می شود و نیمکره دیگر در درک بینایی و فضایی و شناسایی اشیاء و اشکال هندسی نقش بیشتری دارد.
مقایسه دقیق ساختمان ها و اندازه ها در نیمکره های چپ و راست:
1-اغلب افراد برخی شبارها و شکنجهای مغز از جمله ناحیه ورنیکه و شیار سیلویوس در نیمکره چپ مغز بزرگ تر از نیمکره راست است
2-. به موجب برخی پژوهشها، رابط پینه ای در افراد چپ دست بزرگ تر از
راست دستهاست و به همین دلیل ارتباط بین نیمکره های آنان بهتر از راست دستها
صورت می گیرد. اختلالات یادگیری مانند دیس لکسی که ناتوانی در یادگیری
خواندن است در افراد چپ دست دوازده بار شایع تر از راست دستهاست در حالی که استعدادهای فضایی و مکانی چپ دستها معمولا بالاتر است و تعداد زیادی از
ریاضی دانان، موسیقی دانان و هنرمندان چپ دست هستند. بعضی تحقیقات دیگر نشان داده اند که اندازه رابط پینه ای در مغز زنان به طور متوسط بزرگ تر از مردان و بنابر این ارتباط بین نیمکره ها در آنان بیشتر است.
روش بررسی تفاوت های عملی نیمکره های مغز:
در برخی بیماران مبتلا به منظور جلوگیری از بروز حمله های شدید صرعی، رابط پینهای مغز آنان را قطع می کردند. بررسیهای بسیاری درباره تفاوتهای عملی بین دو نیمکره در این افراد و در افرادی که مادرزادی با به علت اختلالات دیگر، رابط پینه ای در مغز آنان وجود ندارد صورت گرفته است.
روش دیگری غیر فعال کردن یک نیمکره به وسیله تزریق سدیم آمیتال یا باربیتوراتها به کاروتید آن و بررسی اختلالات ایجاد شده بر اثر بیهوشی یک نیمکره است.
تفاوت های کار کرد نیمکره ها:
می توان گفت که نیمکره چپ در پدیده های گفتاری و نوشتاری و شفاهی و کتبی بر نیمکره راست برتری دارد و نیمکره راست در شناسایی تفاوتهای ساختمانی و عملی نیمکره های مغز کاربرد آنها و تشخیص قیافه ها، اشکال، احجام هندسی و شناسایی آهنگهای موسیقیبرتر از نیمکره چپ است
برای مثال: افرادی که رابط پینهای آنان قطع شده است می توانند با دست چپ شکلهای پیچیده ای را رسم کنند؛ در حالی که با دست راست با آنکه قادر به نوشتن هستند از کشیدن شکلهای ساده نیز ناتوان اند. اگر در دوره های رشد و نمو مغز، رابط پینه ای ساخته نشود و مراکز نیمکره چپ رشد طبیعی پیدا نکند
نیمکره راست می تواند جانشین نیمکره دیگر شده، مهارتهای کلامی را به دست آورد. یکی از ویژگیهای نیمکره راست نقش عمده تر آن در فهم تظاهرات هیجانی چهره و بروز این تظاهرات است در افراد سالم، خنده و حالات هیجانی در سمت چپ صورت می گیرد که به وسیله نیمکره راست مغز اداره می شود نقش عمده تر ان در فهم تظاهرلت هیجانی چهره و فهم این تظاهرات است.
نیمکره چپ به صورت تحلیلی و زنجیره ای عمل می کند و از جزء به کل میرود، ولی نیمکره راست ترکیبی عمل می کند و کل نگر است.
تفاوت مردان و زنان در نیم کره ها:
برخی پژوهشها نشان داده اند که در مردان لوب گیجگاهی چپ بزرگ تر ازبخش قرینه آن در نیمکره راست است؛ در حالی که در زنان عکس آن دیده می شود.
با وجود این به طور متوسط زنان در پاسخ دادن به بعضی تستهای کلامی که به
مهارتهای نیمکره چپ ارتباط دارد نسبت به مردان توانایی بیشتری نشان می دهند حال آنکه مردان در تستهای بینایی مربوط به شناسایی اشیاء و مكانها، جهت یابی و تشخیص موقعیتهای فضایی که نیمکره راست در آنها نقش مؤثرتری دارد استعداد بیشتری نشان می دهند. در مجموع به نظر می رسد که تخصیص یافتگی نیمکره ها به مهارتهای کلامی و فضایی در مردان بیشتر از زنان است و نیمکره های مغز زنان از نظر عملی بیشتر به یکدیگر شباهت دارند. تخصیص یافتن نیمکره ها به استعدادهای مشخص به جنسیت ارتباط دارد و احتمالا از اثر هورمونهای جنسی در مغز در دوره های رشدونمو ناشی می شود. بعضی آزمونها نشان داده اند که استعداد مردان در ریاضیات بیش از زنان است؛ در حالی که توانایی زنان در محاسبات عادی، مانند هزینه روزانه از مردان بیشتر است. بر اساس برخی پژوهشها که با روشهای اسکنینگ صورت گرفته اند مردان در هنگام تكلم فقط از نیمکره چپ مغز استفاده می کنند؛ در حالی که تكلم زنان با فعال شدن هر دو نیمکره است. این پژوهش روشن می سازد که چرا مردان در هنگام اسیب دیدن نیمکره چپ مغز، بیش از زنان دچار اختلالات گفتاری می شوند.
نتیجه:
به طور کلی میتوان گفت که طرف چپ مغز٬ کنترل سمت راست بدن را بر عهده دارد و طرف راست مغز کنترل سمت چپ را. برای چشمها این مسئله کمی پیچیده تر میشود: اعصاب سمت چپ هر دو چشم به سمت چپ مغز و اعصاب سمت راست هر دو چشم به سمت راست مغز متصل هستند.
افرادی که از نیمکره راست مغزشان استفاده می کنند معمولا افرادی خلاق هستند، اطلاعات را به صورت کلی نگرانه پردازش می کنند، از شهود برای حل مشکلات بهره می گیرند، نتیجه را به صورت واصح می یابند و به طور تصادفی از کاری به کار دیگر حرکت می کنند.
اما افرادی که بیشتر از نیمکره سمت چپ مغز خود استفاده می کنند افرادی تحلیلگر بوده و برای حل مشکلات بیشتر به سراغ منطق می روند، اطلاعات را به صورت خطی پردازش می کنند، جزئیات مهم را شناسایی می کنند و به صورت ترتیبی حرکت می کنند. (تفاوت های بین دو نیمکره ی مغز)
حتما مطالعه کنید:
تست آنلاین بررسی نیمکره ها (کلیک کنید)
راههای تقویت نیمکرههای راست و چپ (کلیک کنید)
برای دیدن آرشیو مقالات روانشناسی (کلیک کنید)
برای دیدن سایر نقشه راه ها و راهنمای سایت (کلیک کنید)
برای دریافت راهنمای در واتساپ (کلیک کنید) | 09164052373
برای اشتراک گذاری کلیک کنید: واتساپ / تلگرام
تا حالا با این دید بهش نگاه نکرده بودم
ممنون
تست و راهکار خیلی کمکم کرد
ممنونم