روش و استراتژی بازاریابی B2B یا تجارت به تجارت
Business to Business Marketing
سلام به همراهان خوب علم ما، در این مقاله به بررسی روش و استراتژی بازاریابی B2B یا تجارت به تجارت می پردازیم. برای درک بهتر مثال هم میزنیم. با علم ما همراه باشید.
بازاریابی B2B یا تجارت به تجارت
بازاریابی B2B یا تجارت به تجارت یا Business to Business Marketing، معنای این روش هم برای شما واضح و مشخص است، بازاریابی تجارت به تجارت برای کسب و کارهایی است که محصول یا خدمات به سایر کسب و کارها ارائه میدهند. پس در این روش مخاطب شما مصرف کننده نهایی نیست، بلکه مخاطب شما سایر کسب و کارهایی است که به خدمات و محصولات شما برای ادامه کسب و کار خودشان احتیاج دارند.
در واقع در مدل های کسب و کار «B2B»، متقاضی دریافت خدمات و کالا، یک سازمان تجاری دیگر است. اغلب این امر برای ساخت و پرداخت یک محصول جدید یا فروش مجدد محصول خریداری شده به توزیع کنندگان نهایی انجام می پذیرد.
مثال برای بازاریابی B2B یا تجارت به تجارت
مثال خیلی ساده و قدیمی این است، شما فروشنده آرد هستید و آرد را به نانوا می فروشید. در اینجا نانوا خودش یک کسب و کار است که برای تولید نان به محصول کسب و کار شما احتیاج دارد.
یک مثال دیگر، ما در مجموعه علم ما به سایر کسب و کارها در زمینه فروش و سیستم سازی و … خدمات ارائه می دهیم. در اینجا عملا مخاطب ما سایر کسب و کارها هستند.
در گام اول باید کسب و کارهای وابسته به خود را شناسایی کنید و لیست ویژگی های آنها را بنویسید، از سوالات زیر کمک بگیرید:
- من دقیقا چه خدمات و محصولی ارایه می دهم؟
- چه کسب و کارهایی به خدمات و محصولات من نیاز دارند؟
- رقبا من چه کسانی هستند؟
- چه نقاط قوت و ضعفی دارند؟
- چگونه خودم را به کسب و کارهایی که به خدمات و محصولات من نیاز دارند، معرفی کنم؟
- چجوری از من خرید می کنند؟
- چرا باید از من خرید کند؟
- چرا از من خرید نمی کند؟
- و . . .
معایب بازاریابی B2B یا تجارت به تجارت
اما مدل کسب و کار «B2B»، با محدودیت هایی نیز مواجه است. محدودیت در بازار هدف، بزرگترین چالش این مدل از کسب و کار محسوب می شود؛ چرا که تعداد شرکت ها در مقایسه با مصرفکنندگان نهایی بسیار کمتر بوده و همین مسئله، باعث می شود تا بازار هدف، وسعت کمتری داشته باشد.
همچنین در بسیاری از موارد، شرکت ها برای سفارش های مجدد می بایست تخفیفی را برای محصولات و خدمات خود در نظر بگیرند؛ چرا که مقیاس محصولات و خدمات دریافتی عموما قابل توجه بوده و از این رو، شرکت های متقاضی محصول و خدمات، قدرت چانهزنی بیشتری خواهند داشت. زمانبر بودن فرآیند فروش به دلیل بوروکراسی های اداری و تعداد بالای افراد درگیر در یک معامله، از دیگر معایب این مدل از کسب و کار است.
مراحل ایجاد یک استراتژی بازاریابی B2B
- تحلیل هدف
- تعیین موقعیت رقابتی
- تعیین هدف های بازاریابی
- شناسایی گروه هدف
- تدوین استراتژی بازاریابی
- برنامه عملیاتی
- اجرا و ارزیابی
جمع بندی:
هدف از بازاریابی B2B این است که به شرکت های دیگر اطلاع دهید تجارت شما وجود دارد و شما یک محصول یا خدماتی دارید که به نفع آنها خواهد بود. پس از آنکه شرکت های دیگر از وجود نام تجاری شما مطلع شدند، ممکن است به برندتان علاقه نشان داده و در نهایت تبدیل به مشتری شما شوند. در بازاریابی B2B رابطه ارزشمندی میان برند شما و مشاغل دیگر ایجاد می شود که ممکن است سال ها طول بکشد. در این بازار روابط بر اساس همکاری و تاثیرگذاری متقابل است. پس به جای فروش و تبلیغات سعی کنید به مشتریان خود نشان دهید که چگونه می توانید در بهبود کسب و کار و رشد آنها موثر باشید. ارائه مشاوره های حرفهای، آموزش ها و منابع ارزشمند، راه های تاثیرگذاری در این زمینه خواهند بود.
آرشیو مقالات بازاریابی و فروش (کلیک کنید)
آرشیو مقالات کسب و کار (کلیک کنید)
برای اشتراک گذاری این صفحه کلیک کنید: واتساپ | تلگرام
اینستاگرام دکتر مرزبان (کلیک کنید) | مشاوره و کوچینگ فردی با دکتر مرزبان (کلیک کنید)
برای دریافت راهنمای در واتساپ (کلیک کنید) 09164052373
سلام
میشه هم به مصرف کننده فروخت هم به بقیه کسب و کار ها؟
باز هم سوالات خوب و کاربردی :)))
درود بر شما
بشدت مشتاق بقیه روش ها هستم