برنامه ریزی به روش تکنیک پومودورو
از زهرا شفیعی
سلام به همراهان علم ما
برنامه ریزی در زندگی موجب میشود تا فرد موفقتری باشیم و بهتر بتوانیم از زمان خود استفاده کنیم. ولی گاهی پیش میاد از کاری که انجام می دهیم خسته یا دلزده می شویم. تکنیک پومودورو این مشکل را برطرف کرده و باعث شده که در حین انجام برنامه و کارها دچار خستگی نشویم. اما چگونه؟
تکنیک پومودورو به ایتالیایی (Tecnica del pomodoro) شیوهای برای مدیریت زمان است که توسط فرانچسکو چیریلو در اواخر دهه هشتاد میلادی مطرح شد و امروز به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. بر طبق این روش بهترین تکه زمانی برای کار کردن ۲۵ دقیقه است که برابر است با مدت زمان لازم برای درست کردن سس پومودورو که یک سس گوجهفرنگی سنتی ایتالیایی است. فرد پس از ۲۵ دقیقه کار باید برای مدت کوتاهی مثلا ۳ تا ۵ دقیقه استراحت کند. در این فن، هر بازه زمانی ۲۵ دقیقهای یک پومودورو نامیده میشود و پس از هر چهار پومودورو یک استراحت طولانیتر ۱۵ تا ۲۰ دقیقهای وجود دارد. چیریلو که یک نوآور و کارگشا در زمینه فنون بهبود فرایند شناخته میشود این فن را در اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی به دنبال تحقیقات در زمینه بهبود عادتهای مطالعه خودش معرفی کرد. ایده اصلی این روش این است که استراحتهای مکرر میتواند به چابکی ذهن کمک کند. در واقع در این روش گفته می شود زمانی که با وظیفهی بزرگی روبرو شدید، آن را به اهداف کوچک و کوتاهمدت با زمان محدود تقسیمبندی کنید. این تمرین به مغز شما کمک میکند که در آن مدت کوتاه بر وظیفهی مشخصی تمرکز کنید و از پرش فکری جلوگیری به عمل آید. همچنین انرژی شما به یکباره از دست نمیرود و بازدهی و کاراییتان در بالاترین سطح خود خواهد ماند. این سیستم بهصورت یک چرخه عمل میکند و با گذشت زمان متوجه بهبود عادات مغزی خود میشوید. نتیجهی وقفههای زمانی را نیز در تقویت انگیزه و شکوفایی خلاقیتتان میبینید.
پومودورو بر یک ایده اصلی استوار است: اینکه انسان نمیتواند به صورت پیوسته و برای مدت طولانی، تمرکز ذهنی و توان فیزیکی خود را بر روی یک موضوع یا یک هدف مشخص حفظ کند. بنابراین، بر اساس تکنیک پومودور به شما پیشنهاد میشود که پس از مدتی تمرکز مطلق بر روی یک موضوع، به خودتان کمی استراحت اجباری بدهید و سپس مجددا انجام آن کار یا فکر کردن به آن موضوع را ادامه دهید. فرانچسکو چیریلو برای اولین بار در آشپزخانه برای کنترل زمان پخت و پز از یک تایمر مکانیکی به شکل گوجه فرنگی استفاده کرد، به همین دلیل تا کنون گوجه فرنگی به عنوان نماد این روش بکار می رود.
جهت انجام کار به این روش به قلم و کاغذ و یک تایمر نیاز است. ابتدا کاری را جهت انجام انتخاب کنید، زمان سنج را روی 25 دقیقه تنظیم کنید. در این بازه زمانی 25 دقیقه تمام حواستان را معطوف به انجام فعالیت مورد نظر قرار دهید و از انجام هرگونه فعالیت دیگر نظیر پاسخ به تلفن، خوردن و نوشیدن، چک کردن ایمیل و غیره صرف نظر کنید. در این بازه ی 25 دقیقه ای باید فقط و فقط تسک مورد نظر را انجام دهید و تمام تمرکز خود را بر انجام آن معطوف دارید. تمام عوامل حواس پرتی را از خود دور کنید و به اطرافیان خود در مورد عمل به برنامه تان در بازه های زمانی اطلاع دهید و با احترام بخواهید شما را همراهی کنند و محیط مناسبی را برای شما به وجود آورند. در این 25 دقیقه تا به صدا در آمدن زنگ تایمر و هشدار آن کار را تا هر جا که پیش رفت انجام دهید. اگر در این میان نکته یا موردی به ذهنتان رسید مانند ترتیب دادن یک قرار ملاقات، خرید یک وسیله، چک کردن ایمیل و غیره سریعا آن را یادداشت کنید و به ادامه فعالیت خود بپردازید. با اتمام زمان و انجام کار یک خانه از جدول خود را رنگ کنید و یا تیکی مقابل آن کار بزنید. بعد از هر 25 دقیقه کار، 5 دقیقه به خود استراحت دهید و مجددا تایمر را تنظیم کرده و به ادامه فعالیت بپردازید. هرگاه تیک های روی جدولتان به بیش از چهار رسید، استراحتی ۱۵ تا ۳۰ دقیقهای را داشته باشید. استراحت کوتاه مدت برای صرف قهوه، پر کردن لیوان آب، انجام نرمش، قدم زدن در فضای باز و…در نظر گرفته شده است. در استراحت طولانی مدت نیز پیشنهاد میشود کاری را انجام دهید که از آن انرژی زیادی میگیرید تا برای ۴ دورهی (۵-۲۵) بعدی آماده شوید.
فایل PDF جدول برنامه ریزی و پادکست صوتی این روش برنامه ریزی همگی رایگان در:
دوره جامع تکنیک های برنامه ریزی (کلیک کنید)