11 اصل و نکته مهم در برنامه ریزی درسی و کنکور
سلام به همراهان علم ما، یکی از مهمترین نکاتی که داوطلبان آزمون های سراسری باید به آن توجه داشته باشند، برنامه ریزی درسی صحیح است. یک برنامه درسی مناسب می تواند ضامن موفقیت باشد، در این مقاله 11 اصل و نکته مهم در برنامه ریزی درسی و کنکور ذکر شده است. با رعایت این اصول می توانید در برنامه درسی خود به خوبی پیشرویی کنید و بدون استرس به مسیر خود ادامه دهید.
اهمیت برنامه ریزی:
برنامه ریزی الگو و راهنمای مسیری است که شما را به هدفی که تعیین کرده اید می رساند، بنابراین هر چه برنامه شما دقیق تر و واضح تر باشد، شما سریع تر به هدف خود می رسید.
اگر برنامه ریزی نداشته باشید، مثل یک شخص گم شده در شهری غریب هستید که هر لحظه در یک مسیر قدم می گذارد بدون این که بداند کجای راه قرار گرفته و یا چقدر با مقصد مورد نظرش فاصله دارد.
بنابراین برنامه ریزی دقیق و هدفمند می تواند ضامن موفقیت شما در مسییر اهدافتان باشد.
اصول برنامه ریزی درسی که باید رعایت کنید:
یک برنامه ریزی درسی مناسب ویژگی هایی مشخصی دارد. مثلا یک برنامه ریزی صحیح و استاندارد به مرور زمان باعث افزایش ساعات مطالعه و کیفیت و هدفمندی آن می شود، به ویژه اگر برای کنکور آماده می شوید داشتن یک برنامه ریزی مناسب می تواند موفقیت شما را در این زمینه تضمین کند.
برنامه ریزی شما باید به گونه ای تدوین شود که دارای یک هدف بلند مدت با قابلیت تقسیم کردن اولویت ها به یک برنامه ریزی ماهانه، هفتگی و روزانه و حتی باشد.
استفاده از ابزار مناسب و رعایت اصول برنامه ریزی، کلید موفقیت شما در این مسیر است. در ادامه 11 اصل و نکته مهم در برنامه ریزی درسی و کنکور را بررسی می کنیم.
1_ اهداف مشخص و واضح:
گام اول در برنامه ریزی داشتن اهداف مشخص است. بدون تعیین اهداف، برنامه ریزی امکان پذیر نیست. شما باید برای این که برنامه قابل اجرا داشته باشید، برای خود یک هدف تعیین کنید. اگر ندانید مقصدتان کجاست چگونه می توانید برای رسیدن به مقصد راهی را مشخص کنید؟ در چه رشته ایی قصد قبولی دارید؟ چقدر تا آزمون زمان دارید؟
پس اول اهداف خود را مشخص کنید.
2_ تعیین هدف های بلند مدت و کوتاه مدت:
بعد از تعیین اهداف، آنها را به اهداف بلند مدت و کوتاه مدت تقسیم کنید.
اهداف بلند مدت، مثلا قبولی در آزمون سراسری و رشته ایی که انتخاب کرده اید.
حالا اهداف کوتاه مدت خود را بر اساس هدف بلند مدت تنظیم کنید.
اهداف کوتاه مدت، مثلا فلان درس را تا فصل … خوانده شود یا درس های مهم برای رشته ایی که انتخاب کرده اید را مشخص کنید.
(ممکن است در ابتدای برنامه ریزی دچار سردرگمی شوید. نگران نباشید. فقط کافیه مدت زمان بیشتری برای تدوین برنامه خود زمان صرف کنید)
3_ برنامههایتان را بنویسید (برنامه ریزی حتما باید مکتوب باشد):
حالا که اهداف خود را مشخص کردید، نوبت به برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف است.
اولین اصل برنامه ریزی، مکتوب بودن آن است. برنامه ایی که نوشته نشده باشد فقط یک رویا است و اجرای آن غیر ممکن است. وقتی شما یک برنامه روزانه را می نویسید به صورت خودکار مغز را برای انجام آن متعهد می سازید. پس وقت بذارید و برنامه خود را دقیق بنویسید.
4_ لیستی از تمام مواردی که نیاز به مطالعه دارند، تهیه کنید:
برای این که بتوانید برنامه ریزی خود را به خوبی پیش ببرید باید بدانید کدام منابع درسی را قرار است مطالعه کنید، کدام درس ها نیاز به حل تمرین دارند، چه دروسی باید تمرکزی و مفهومی خوانده شود، چه زمانی به مرور درس ها اختصاص یابد، مدت زمان مطالعه هر کدام از دروس را مشخص کنید.
و برای همه دروس مهلتی تعیین کنید.
5_ لیستتان را اولویت بندی کنید:
برنامه مطالعه درسی خود را اولویت بندی کنید. بهتر است درس ها را بر اساس میزان تسلطی که به آنها دارید، اهمیتی که دارند و تئوری یا عملی بودن آنها اولویت بندی کنید.
به طور مثال در روزهای امتحان ممکن است اولویت ها تغییر کند، یا مثلا برای دروس سختی مثل ریاضی نیاز به اختصاص زمان بیشتری داشته باشید و آن را در اولویت همه کارها قرار دهید.
6_ از ابزار مناسب برای برنامه ریزی استفاده کنید:
اگر برنامه ریزی برای کارهایتان را به تازگی آغاز کردهاید یا نگران این هستید که برنامهای که مینویسید استاندارد نباشد و تمام کارهای شما را پوشش ندهد، بهتر است به دنبال ابزاری باشید که شما را در انجام این کار یاری کند.
برای داشتن یک برنامه ریزی دقیق، شما باید از ابزاری استفاده کنید که در نظم و پیشرفت برنامه به شما کمک کند. این منابع علاوه بر صرفهجویی در زمان، بازده ذهنی افراد را هم افزایش میدهند.
با استفاده از تقویم انگیزشی، معجزه برنامه ریزی از دکتر مرزبان، می توانید برنامه خود را به بهترین شکل مکتوب کنید و برای اهداف بلند مدت و کوتاه مدت خود برنامه ریزی کنید. از ویژگی های مهم این تقویم:
- آموزش تکنیک های موثر در برنامه ریزی
- تغییر عادات بد به خوب
- آموزش های لازم برای تغییر سبک زندگی
- جداول ماهیانه (برای 12 ماه) که شامل:
- جدول شروع ماه
- چک لیست ماهیانه
- جدول یادداشت 30 روزِ
- جدول های هفتگی
- چک لیست های هفتگی
- چک لیست ارزیابی پایان ماه
تقویم انگیزشی علاوه بر اینکه به برنامه درسی شما نظم می دهد، در چک لیست هفتگی، قسمتی به نام کارهای کوچک و اجباری وجود دارد که شامل: سحرخیزی، ورزش، مطالعه آزاد، شکرگزاری، آب نوشیدن و … می شود.
یعنی شما علاوه بر برنامه درسی، برنامه زندگی خود را نیز تحت کنترل دارید. این قسمت به شما یادآوری می کند که به سلامت خود اهمیت دهید. برای افزایش انرژی ورزش کنید، سحرخیز باشید و هر روز مقدار زیادی آب بنوشید.
یک برنامه ریزی صحیح و دقیق، شامل همه جنبه ها می شود، نه فقط درس. برنامه ریزی شما باید به سبک زندگی شما تبدیل شود، این رمز موفقیت افراد موفق است.
7_ خود را ارزیابی کنید:
برای این که متوجه تغییرات در سطح یادگیری خود بشوید باید خود را هر چند وقت یکبار ارزیابی کنید و سطح پیشرفتتان را بررسی کنید.
همچنین در طی مسیر مشخص کنید که کدام بخش را به درستی انجام دادهاید و در انجام کدام بخشها موفق نبودهاید تا بتوانید نقاط ضعف را برطرف کنید و آنها را به پیشرفت تبدیل کنید. این بازخورد گرفتن و بررسی باعث میشود که ضعفهای برنامهتان زودتر مشخص شود.
در تقویم انگیزشی، معجزه برنامه ریزی، در پایان ماه چک لیست ارزیابی اختصاص داده شده که به شما در ارزیابی ماه کمک زیادی می کند. در این بخش می توانید عملکرد خود را بررسی کرده و در جهت تقویت آن اقدام کنید.
8_ منعطف بودن برنامه:
از ویژگی مهم یک برنامه خوب، منعطف بودن است. برنامه ریزی باید قابل انعطاف باشد تا قابلیت اجرایی بالایی پیدا کند. اتفاقات زیادی ممکن است رخ دهد که باعث شود شما نتوانید در یک روز به برنامه خود پایبند باشید. منعطف بودن برنامه ریزی کمک می کند این مشکل را جبران کنید.
برنامه ای که غیرقابل تغییر باشد در اجرا به مشکل بر میخورد و با شکست مواجه میشود. برنامه خوب، از قابلیت انعطاف بالایی برخوردار است. در تدوین برنامه ریزی این مشخصه را حتما باید رعایت کنید.
9_ خودتان را ملزم به اجرای برنامهتان کنید:
اگر می خواهید موفق باشید باید نسبت به برنامه ای که دارید تعصب داشته و اولویت شما اجرای آن باشد. ممکن است در ابتدا اجرای برنامه این پایبندی کمی سخت باشد، اما وقتی مدام خود را ملزم به رعایت برنامه ها کنید مطمئنا بعد از مدتی اجرای برنامه برایتان به یک عادت تبدیل می شود.
اگر شما کسی هستید که انعطاف کمی در انجام کارها و برنامهها دارید، خودتان را عادت بدهید تا بتوانید سرعت عمل بیشتری داشته باشید. میتوانید این کار را با در نظر گرفتن پاداش یا تشویق در صورت سر وقت و دقیق انجام دادن برنامه ریزی درسی تان انجام بدهید.
10_ زمانبندی متفاوتی برای برنامه ریزی داشته باشید:
حجم مطالب و دروس هر یک از رشته ها متفاوت می باشد و قطعا اگر بخواهیم یک برنامه ریزی درست داشته باشیم، باید برنامه ریزی ماهانه، هفتگی و روزانه داشته باشیم.
به عنوان مثال برای داشتن یک انسجام در برنامه خود برای دروسی که بسیار مهم و همچنین با حجم بالا می باشند، بهتر است که برنامه ریزی ماهانه داشته باشید. اما داشتن یک برنامه ریزی هفتگی نیز کمک می نماید تا بتوانید ساعات مطالعه خود را تنظیم نمایید و بر اساس مطالب درسی، جمع بندی خوبی داشته باشید.
11_ زمانهایی را برای فعالیتهای غیر درسیتان در نظر بگیرید:
گاهی ممکن است در ابتدای اجرای برنامه ریزی خود را از همه تفریحات و استراحت محروم کنید که سریع تر به نتیجه برسید. این کار اشتباه است. شما ربات نیستید. در برنامه ریزی خود باید برای تفریح و استراحت زمان بگذارید.
باید به همه نیازهایتان توجه کنید. نیاز به خواب، استراحت، تغذیه سالم، بهداشت، ورزش و تحرک، نیاز به ارتباطات اجتماعی، نیاز به تفریح و… .
بی توجهی به این نیازها موجب شکست در برنامه ریزی درسی می شود. یادتان باشد که ما درس می خوانیم برای آنکه زندگی بهتری داشته باشیم.
نتیجه گیری:
برای موفقیت باید تلاش کرد. هیچ کس موفق به دنیا نیامده و دنیا پر از افراد موفقی است که با عادت های مخرب خود جنگیده اند و به برنامه و اهداف خود پایبند بوده اند.
با توجه به نکات و اصول گفته شده برنامه درسی خود را تدوین کنید. برای برنامه ریزی زمان بگذارید و بدانید ارزشش را دارد. خود را موظف کنید به برنامه ریزیتان پایبند باشید و در جهت بالا نگه داشتن روحیه و انرژی، از هیچ چیز دریغ نکنید.
تلاش شما فقط برای قبولی در آزمون های سراسری نیست، تلاش شما برای ساختن زندگیتان و کشورتان است و گروه آموزشی علم ما در این مسیر کنارتان است.
برای بازگشت به نقشه راه برنامه ریزی (کلیک کنید)
برای دیدن سایر نقشه راه ها و راهنمای سایت (کلیک کنید)
برای دریافت راهنمای در واتساپ (کلیک کنید)
برای اشتراک گذاری این صفحه کلیک کنید: واتساپ / تلگرام
ممنوووووووووووون خیلی بهم کمک کردید