داستان موفقیت علی بابا؛
بزرگترین کسب و کار اینترنتی دنیا
همان طور که احتمالاً می دانید گروه علی بابا یک مجموعه چینی است که خدمات تجاری متنوعی را از طریق بستر اینترنت ارائه می دهد. این کمپانی در سال ۱۹۹۹ توسط «جک ما» و با همکاری «پنگ لی» تأسیس شد و از سال ۲۰۰۱ به سوددهی رسید. علی بابا در سال ۲۰۰۳ وبسایت «Taobao» را برای رقابت مستقیم با eBay راه اندازی کرد و یک سال بعد سیستم پرداخت آنلاین «Alipay» را معرفی نمود.
علی بابا در سال ۲۰۱۴ به صورت عمومی سهام خود را عرضه کرد و جک ما با ثروتی که از این راه به دست آورد، تبدیل به سی و ششمین ثروتمند دنیا شد. دنیل ژانگ در حال حاضر مدیر اجرایی گروه علی بابا بوده و جک ما سهامدار اصلی و رئیس هیئت مدیره آن است.
جک ما؛ مؤسس علی بابا
«ما یون» با اسم حرفه ای «جک ما» در ۱۵ اکتبر سال ۱۹۶۴ در شهر هانگژو چین به دنیا آمد. خانواده او از طبقه متوسط و اهل موسیقی سنتی چینی بودند. جک از دوران کودکی علاقه زیادی به زبان انگلیسی نشان می داد و برای تمرین زبان، اغلب روزها فاصله ۱۱۰ کیلومتری بین خانه و هتل بین المللی هانگژو را رکاب می زد تا با توریست های خارجی صحبت کند.
بعد از آن «ما» سه بار در آزمون ورودی دانشگاه چینی رد شد. در نهایت، در مؤسسه دبیری هانگزو (در حال حاضر به عنوان دانشگاه هانگزو شناخته میشود) رفت و در سال ۱۹۸۸ با رشته دبیری انگلیسی فارغالتحصیل شد. در حالی که «ما» در دانشکده، رئیس شورای دانش آموز بود. پس از فارغالتحصیلی، او مدرس انگلیسی و تجارت بینالمللی در دانشگاه هانگزو دیانزی شد. او بعدها در CKGSB ثبت نام کرده و در سال ۲۰۰۶ فارغالتحصیل شد.
پس از فارغالتحصیلی، «ما» برای ۳۰ شغل مختلف اقدام کرد در همه رد شد. «ما» به رز گفت: «من برای یک کار پلیسی رفتم؛ آنها گفتند: شما مناسب نیستی. من حتی زمانی که KFC به شهر من آمده بود برای کار رفتم. بیست و چهار نفر برای این کار اقدام کرده بودند. بیست و سه پذیرفته شد. من تنها نفری بودم که پذیرفته نشدم.»
او در نقش راهنمای محلی ۹ سال گردشگران خارجی را به مناطق دیدنی اطراف هانگژو می برد و علاوه بر کسب درآمد، زبان انگلیسی خود را تقویت می کرد. جک ما در همین دوران اسم «جک» را از یک توریست خارجی (که نمی توانست نام چینی او را تلفظ کند) گرفت و به عنوان نام حرفه ای مورد استفاده قرار داد.
مؤسس علی بابا دوران دانشجویی خود را در دانشگاه هانگژو گذراند و توانست مدرک کارشناسی زبان انگلیسی را از این مرکز دریافت کند. وی سپس به عنوان مدرس زبان در دانشگاه دیانزی هانگژو مشغول تدریس شد و پس از انفجار صادرات محصولات چینی، یک دفتر ترجمه دایر کرد. جک ما از این طریق در سال ۱۹۹۴ برای نخستین بار به آمریکا سفر کرد و در این کشور با پدیده ای به نام اینترنت آشنا شد.
شروع علی بابا
جک ما در نخستین برخورد خود با فناوری اینترنت، متوجه شد که اطلاعات بسیاری در مورد کشورهای مختلف دنیا در فضای اینترنت وجود دارد اما تقریباً هیچ چیز راجع به چین در آن یافت نمی شود. همین موضوع باعث شد جک ما یک وبسایت چینی راه اندازی کند. او ایمیل های زیادی از سوی کاربران چینی اینترنت دریافت کرد و به پتانسیل بالای این محیط پی برد.
آقای ما توانست به همراه همسر و یکی از دوستانش ۲۰ هزار دلار سرمایه جمع کند و در آوریل سال ۱۹۹۵ کمپانی اینترنتی «China Yellow Pages» را تأسیس کرد. کسب و کار این شرکت در حوزه راه اندازی وبسایت های چینی بود و به اعتقاد برخی از کارشناسان، نخستین تجارت اینترنتی در چین به شمار می آمد.
کمپانی جک ما پس از سه سال توانست ۸۰۰ هزار دلار درآمد کسب کند اما آقای ما از ادامه کار در آن راضی نبود؛ چرا که پس از مدتی مجبور شد با شرکت دولتی China Telecom وارد شراکت شود و عملاً کنترل مجموعه خود را از دست داد. او ترجیح داد به وزارت تجارت خارجی چین بپیوندد و در آنجا ریاست بخش فناوری اطلاعات را به عهده گیرد.
جک ما یک سال در پست مذکور فعالیت کرد و سپس با ترک شغل، به شهر خود هانگژو بازگشت و با یک تیم ۱۸ نفره و سرمایه ۸۰ هزار دلاری، استارتاپ علی بابا را در آپارتمان شخصی اش تأسیس کرد. این کمپانی در قالب وبسایت Alibaba.com محصولاتی که صادرکنندگان در اختیار داشتند را به صورت دسته بندی شده برای خریداران نمایش می داد.
در واقع علی بابا بر خلاف فروشگاه های اینترنتی، هیچ انباری نداشت و نقش بازار مجازی را برای فروشندگان و خریداران بازی می کرد. ایده علی بابا به سرعت مورد توجه تجار چین و سایر کشورهای دنیا قرار گرفت و در همان سال توانست از طریق یک برنامه حمایتی برای تطابق با استانداردهای سازمان تجارت جهانی، ۲۵ میلیون دلار سرمایه جذب کند.
طی سال های بعد جک ما به گسترش حوزه فعالیت علی بابا پرداخت و سرویس هایی مانند Alipay و Taobao را راه اندازی نمود. علی بابا همچنین در اکتبر سال ۲۰۰۵ طی شراکتی با یاهو، عملاً بخش چین این کمپانی را در اختیار گرفت و توانست تا پایان سال ۲۰۱۲، مجموع تراکنش های مالی آنلاین خود را به بیش از ۱ تریلیون یوآن (۱۵۹ میلیارد دلار) برساند.
در سال ۲۰۱۳ جک ما از سمت مدیریت اجرایی علی بابا کناره گیری کرد و بر صندلی ریاست هیئت مدیره تکیه زد. او پس از مدت کوتاهی به عضویت مجمع جهانی اقتصاد درآمد و در سال ۲۰۱۴، سهام کمپانی را به صورت عمومی عرضه نمود. جالب است بدانید که جک ما تمام این کارها را بدون نوشتن حتی یک خط برنامه کامپیوتری و یا فروش محصول به مشتری انجام داده، و در مسیر خود با مدیریت افراد توانسته به اهداف مورد نظر دست پیدا کند.
گروه علی بابا
این گروه در زمینههایی چون: فروشگاه اینترنتی، یک سیستم خرده فروشی، و رایانش ابری فعالیت میکند. در سال ۲۰۱۲ دو پرتال علی بابا ۱٫۱ تریلیون یوان معادل ۱۷۰ میلیارد دلار فروش داشتهاست؛ که این رقم بیشتر از مجموع فروش دو رقیب خود یعنی آمازون و ای بی میباشد.
در ۱۹ سپتامبر ۲۰۱۴ علی بابا ۲۳۱ میلیارد دلار ارزشگذاری شد. به دنبال عدم توافق در عرضه عمومی با رگولاتوری هنگ کنگی در سپتامبر ۲۰۱۳ این هلدینگ جهت عرضه اولیه وارد ایالات متحده شد. همزمان با عرضه اولیه، ارزش علی بابا به میزان ۲۱٫۸ میلیارد دلار رسید.
این وب سایت اینترنتی بهای بی شباهت دارد و در آن میلیاردها کالا ارائه میشود، همچنین این وب سایت جز ۲۰ وب سایت برتر دنیا بهشمار میرود. ۶۰ درصد بستههای تحویلی در مارس ۲۰۱۳ مربوط به کاربران چینی بودهاست. گروه علی بابا در سال ۱۹۹۹ توسط جک ما پایهگذاری شدهاست. پرتال علی بابا با ایده ارتباط بین تولیدکنندگان چینی و مشتریان ورای مرزهای چین کسب و کار خود را آغاز نمود. ۸۰ درصد فروش آنلاین در کشور چین توسط گروه علی بابا انجام میگیرد.
هولدینگ علی بابا روزانه بیش از ۳۰ میلیون محموله را به دست مشتریان می رساند و تقریباً در تمامی کشورهای دنیا فعال است. این مجموعه از چندین وبسایت و شرکت ریز و درشت تشکیل شده که در ادامه به اصلی ترین موارد می پردازیم:
Alibaba.com
نخستین کسب و کار علی بابا. در این وبسایت شرکت ها و تأمین کنندگان محصولات خود را به کمپانی های بزرگ و مشتریان در سراسر دنیا به صورت کلی (کل فروشی) عرضه می کنند.
۱۶۶۸٫com
این وبسایت در سال ۱۹۹۹ راه اندازی شد و کارکرد مشابهی با وبسایت اصلی علی بابا دارد؛ اما حوزه فعالیت آن به بازار داخلی چین محدود شده است.
Taobao.com
فروشگاه اینترنتی تائوبائو که در سال ۲۰۰۳ تأسیس شد و طیف وسیعی از محصولات را به مصرف کنندگان نهایی در چین عرضه می کند.
Alimama.com
وبسایت ارائه خدمات بازاریابی که در ارتباط با تائوبائو، امکان فروش محصولات را هم فراهم می کند.
Tmall.com
فروشگاه آنلاینی که در سال ۲۰۰۸ راه اندازی شد و با عرضه محصولات باکیفیت و برندهای لوکس، مصرف کنندگانی با درآمد بیشتر را هدف قرار داده است.
Aliyun.com
پلتفرم ارائه خدمات رایانش ابری علی بابا که در سال ۲۰۰۹ تأسیس شد و خدمات متنوعی را با قیمت مناسب و انعطاف پذیری بالا در حوزه پردازش ابری ارائه می کند.
Juhuasuan.com
محبوب ترین وبسایت خرید گروهی در چین که سال ۲۰۱۰ راه اندازی شد و محصولات مختلفی را با تخفیف های قابل توجه به مشتریان می فروشد.
Aliexpress.com
وبسایتی که به مشتریان اجازه می دهد از سراسر دنیا به محصولات کل فروشی های علی بابا دسترسی پیدا کنند.
Ant financial services
پلتفرم خدمات مالی علی بابا که به کسب و کارهای کوچک و مشتریان اجازه می دهد از اکوسیستم اینترنت برای راه اندازی و پیشبرد تجارت خود استفاده کنند.
Cainiao logistics
بستر اشتراک گذاری اطلاعات خریداران و فروشندگان برای برنامه ریزی مناسب عرضه و تقاضا در محیط تجارت اینترنتی.
علی بابا در حال حاضر
در حال حاضر مجموع دارایی های گروه علی بابا ارزشی بالغ بر ۷۶ میلیارد دلار دارد و این مجموعه سالانه ۶٫۲ میلیارد دلار سود خالص را روانه جیب سهام داران خود می کند. علی بابا هم اکنون با بیش از ۵۰ هزار کارمند، ارزش بازاری بیش از ۴۷۱ میلیارد دلار داشته و ارزشمندترین کسب و کار اینترنتی دنیاست. منبع: SuccessStory
این صفحه را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:
اشتراک گذاری در تلگرام (کلیک کنید)
اشتراک گذاری در واتس آپ (کلیک کنید)
عالیه
چقدر حرفه ای