سرخط خبرها
خانه / تست آنلاین / معرفی تست ها / معرفی بهترین تست های شخصیت شناسی
معرفی بهترین تست های هوش | رفتار شناسی | شخصیت شناسی
معرفی بهترین تست های هوش | رفتار شناسی | شخصیت شناسی

معرفی بهترین تست های شخصیت شناسی

معرفی بهترین تست های شخصیت شناسی

گردآوری: زهرا شفیعی

 

سلام به همراهان خوب علم ما. شخصیت چیزی است که ما همه روزه به طور غیر رسمی آن را در خودمان و بقیه ارزیابی می‌ کنیم. زمانی‌ که در مورد خود یا دیگران صحبت می‌ کنیم، بارها به ویژگی‌ های شخصیتی فرد اشاره می‌ کنیم. روانشناسان هم همین کار را در سطح علمی‌تر و سیستماتیک انجام می‌ دهند. تست شخصیت شناسی ابزاری برای ارزیابی شخصیت فرد است. در این نوع آزمون‌ ها از تکنیک‌ هایی برای شناسایی الگوهای صفاتی فرد در موقعیت‌ های مختلف استفاده می‌ شود. از آزمون شخصیت شناسی می‌ توان برای تشخیص بالینی، مداخلات درمانی و پیش‌ بینی واکنش افراد در شرایط مختلف استفاده کرد. در این مقاله به معرفی بهترین تست های شخصیت شناسی می پردازیم. با علم ما همراه باشید.

تست شخصیت شناسی MBTI:

تست MBTI یا Personality Test، یک پرسشنامه روان‌ سنجی فردی است که برای شناسایی نوع شخصیت، نقاط قوت و اولویت‌ های افراد طراحی شده است. این تست توسط ایزابل مایرز و مادرش کاترین بریگز و بر اساس کارشان بر روی تئوری کارل یونگ (Carl Jung) در مورد انواع تیپ های شخصیت تهیه شده است.

با انجام این آزمون شما متوجه می‌ شوید که درون‌گرا هستید یا برون‌گرا. در جمع‌ آوری اطلاعات شهودی هستید یا حسی. شخصیتی احساسی دارید یا منطقی. و در سبک هدایت با جهان خارج ادراکی برخورد می‌ کنید یا قضاوتی. این آزمون شخصیت، تفاوت‌ های روانشناسی را بر اساس چهار بخش متقابل یا دیکوتومی دسته‌ بندی می‌ کند. که در نتیجه باعث ایجاد ۱۶ نوع تیپ شخصیتی می‌ گردد.

معمولا این ۱۶ نوع با اشاره به حروف اول هر کلمه شناخته می‌ شود. امروزه، تست MBTI به‌ عنوان یکی از از پرکاربردترین ابزارهای روانشناسی در دنیا شناخته می‌ شود.

 

تست شخصیت شناسی نئو (NEO) یا تست پنج عاملی شخصیت:

در روانشناسی، مدل پنج عاملی شخصیت ( Five-Factor Model or FFM) یک آزمون تجربی برای اندازه‌ گیری متغیرهای شخصیت است. بر اساس این مدل، شخصیت از پنج بعد اصلی تشکیل شده‌ است. که عبارتند از: روان‌ رنجوری، برون‌ گرایی، سازگاری، استقبال از تجربه و وظیفه‌ شناسی.

پال کاستا جونیور به همراه رابرت آر. مک‌کری در دهه ۸۰ میلادی آزمونی با نام (NEO-I (Neuroticism-Extraversion-Openness Inventory را ابداع کردند. که سه عامل از پنج عامل بزرگ شخصیت را می‌ سنجید.

سپس در ۱۹۸۵ میلادی، با اضافه کردن دو عامل دیگر، تست NEO Personality Inventory) NEO PI) را برای سنجش پنج عاملی شخصیت منتشر کردند. ویرایش نهایی این تست در ۱۹۹۰ منتشر شد. که امروزه (NEO PI-R (Revised NEO Personality Inventory نامیده می‌ شود.

انبوه تحقیقات بعدی در مجموع نشانگر آن بود که این پنج عامل به اندازه کافی گسترده و کارا بود. این تست در زمینه ازدواج و تشخیص اختلالات روانشناسی کاربرد دارد. با بررسی تست پنج عاملی می‌ توان موارد مهمی را در مورد روان خود بفهمید. در واقع در تست نئو، پنج جنبه بزرگ شخصیت سنجیده می شود.

می‌ توان گفت یکی از نخستین کسانی که سعی کرد شخصیت انسان‌ ها را بر اساس تعدادی صفت (Trait) توصیف کند، گوردون آلپورت بوده است. او از ۱۸۰۰۰ صفت شروع کرد. و سعی کرد با حذف مشابه‌ ها، تعداد این صفت‌ ها را کمتر کند. نهایتا به ۴۵۰۰ صفت رسید.

ریموند کتل

این تلاش را ادامه داد و تعداد صفت‌ ها را به ۱۶ عدد کاهش داد و گلدبرگ (Goldberg) نخستین کسی بود که تعداد این صفت‌ ها را به پنج دسته رساند. اما فقط گلدبرگ نبود که این کار را انجام داد. محققان بسیاری به صورت مستقل روی این موارد کار کردند. جالب اینجاست که این محققان، از مسیرهای مختلفی رفتند اما همگی آنها نهایتا به یک پاسخ رسیدند: مناسب‌ترین دسته‌ بندی،‌ یک دسته‌ بندی پنج‌ تایی است.

بنابراین وقتی می‌ گوییم FFM یا مدل پنج عاملی منظورمان، نتیجه‌ی مشترکی است که محققان مختلف، از مسیرهای متفاوت به آن رسیده‌اند.

 

تست شخصیت شناسی هالند (HOLLAND):

تست استعدادیابی هالند یا رغبت سنج هالند که به آزمون هالند Holland یا کدهای هالند Holland Codes هم مشهور است، مثل تست شخصیت شناسی mbti به ‌منظور کشف اشتیاق ذاتی افراد به انواع مشاغل طراحی شده است.

تست هالند یکی از محبوبترین تست‌ های تیپ‌ شناسی برای انتخاب ‌رشته تحصیلی و شغل آینده محسوب می‌ شود. و بدلیل سادگی و کاربردی بودن، برای طیف وسیعی از افراد و سنین مختلف قابل اجراست.

ما با انجام تست هالند، با تیپ شغلی خود آشنا شده. و متوجه می‌ شویم که با حضور در چه مشاغل و محیط‌ های کاری، احساس خوشایندتری داریم. و با انتخاب آنها موفق‌تر خواهیم بود. با توجه به این‌ که تست هالند افراد را در تیپ‌ های مختلف دسته‌ بندی می‌ کند، آن را یک تست تیپ‌ شناسی می‌ نامند.

این تست هم به جنبه‌ های روانشناختی (پیش بینی رفتارها) و هم جامعه‌ شناختی (ویژگی‌ های محیط) توجه دارد. این آزمون توسط روانشناس مطرح آمریکایی، جان هالند است که برگرفته از تئوری انتخاب شغل بر مبنای تیپ ‌های شخصیتی افراد، ارائه ‌شده.

با انجام این تست می‌ توان تیپ شخصیتی فرد و شغل و حرفه متناسب با آن را شناسایی کرد. آقای هالند معتقد است که مردم بهترین عملکرد خود را در محیط ‌های کاری‌ای نشان می‌ دهند که با ترجیحات و علاقمندی‌ هایشان مطابقت دارد و جدا از شغل یا حرفه فرد، کارهایی هستند که فرد از انجام آنها لذت می‌ برد.

 

 

تست اینیاگرام:

یکی از تئوری های جالب در زمينه تیپ شخصیتی، تئوری اینیاگرام است که هنوز در ایران در بین روانشناسان آنقدر شناخته شده نیست. این تئوری اول به وسیله جورجیوف دانشمند و عارف بزرگ روسی مطرح گردید. و بعدها به وسیله روانشناسان خصوصا ” نارن جو” وارد حوزه‌ روانشناسی شد.

تا کنون پژوهش های زيادي در ابعاد مختلف روی آن صورت گرفته است. اینیاگرام نیز یکی از مدل‌ های تیپ‌ شناسی مورد استقبال در محیط حرفه‌ای است. در حالی‌ که گاها گفته می شود پایه علمی و آکادمیکی ندارد.

اینیاگرام (Enneagram)

واژه‌ای یونانیست، تشکیل شده از دو بخش اینیا (ennea) به معنای نُه، و گرام (gram) به معنای وجه، مدل و شکل. تست انیاگرام نُه‌ وجهیِ شخصیت است. طرحیست که به تبیین نُه مدل ارتباطی انسان‌ ها می‌ پردازد.

(Enneagram را در زبان فارسی به شکل های اناگرام –انیاگرام و ایناگرام نیز می‌ نویسند.) در اینیاگرام نُه تیپ شخصیتی معرفی می‌ شود، که هر یک از آنها انگیزه‌ ها، ارزش‌ ها، تمایلات و ترس‌ های خاص خودشان را دارند.

هیچ‌ یک از تیپ‌ های شخصیتی اناگرام، نسبت به تیپ‌ های دیگر برتری ندارد. و هر کدام از تیپ‌ های شخصتی اناگرام، نقاط ضعف و نقاط قوت خاص خود را دارند. که با شناخت آنها می‌ توانیم رابطه‌ای بهتر با خود و با دیگران برقرار کنیم.

شخصیت شناسی اینیاگرام (تست اینیاگرام) دانشی‌ است باستانی که در چند دهه‌ی اخیر با دگرگونی و تحولی بنیادین، در قامتی تازه پا به عرصه‌ی علوم انسانی گذاشته است.

ردپای اینیاگرام را، گرجیف در ایران و عرفان ایرانی یافت. به‌ طوری که می‌ گویند مولانا یکی از بزرگان این علم بوده است. اینیاگرام جزو اسراری بوده است که سینه به سینه نقل می‌ شده و گرجیف پس از سفری پرماجرا به کشورهای یونان، مصر، ترکیه، ایران، افغانستان، هند و نواحی تبت، سرانجام این علم باستانی را به شکلی دسته‌ بندی شده در اختیار علاقمندان به خودشناسی قرار داد.

اینیاگرام بسیار مورد توجه روانشناسان قرار گرفت و با توصیف ویژگی‌ های شخصیتی هر تیپ، بر اساس طبقه‌ بندی‌ های روانشناسی، برای هر تیپ شخصیتی، ویژگی‌ های روانشناختی منحصر به‌ فردی معرفی شد.

 

تست شخصیت شناسی هارتمن (HARTMAN)

در ۱۹۳۹ هارتمن مقاله‌ای راجع به روانشناسی ایگو در جامعه وین به چاپ رساند که بعدا با بسط و گسترش، آن را تبدیل به کتابی با عنوان “روانشناسی ایگو و مشکلات انطباقی” در ۱۹۳۹ کرد.

چاپ این اثر همزمان بود با چاپ کتاب “ایگو و مکانیسم‌های دفاعی” آنا فروید. این همزمانی تاثیر زیادی بر گسترش حوزه روانشناسی ایگو گذاشت.

در سال ۱۹۳۸ به دلیل حضور نازی‌ ها در اتریش، هاینتس هارمتن به همراه خوانواده‌اش مجبور به ترک وین شدند. آنها ابتدا به پاریس و سپس به سوئیس رفتند و در آخر سال ۱۹۴۱ به نیویورک رسیدند. در نیویورک، هارتمن به سرعت پیشرفت کرد و به عنوان رئیس جامعه روانکاوی نیویورک انتخاب شد.

او سال‌ ها به عنوان مدرس روانکاوی و اولین مدیر کلینیک موسسه کار کرد. در سال ۱۹۴۵ هارتمن با همکاری ارنست کریس که از دوستان نزدیکش بود و آنا فروید، سالنامه‌ای با عنوان “مطالعه روانکاوی کودک” راه انداختند. این سالنامه به مدت چندین دهه، یکی از مهمترین انتشارات حوزه روانکاوی بود. در دهه ۱۹۵۰ او به عنوان رئیس “موسسه روانشناسی بین‌المللی” انتخاب شد.

ارزش‌ های مورد پذیرش ما، کلید شخصیتمان است. تست شخصیت شناسی هارتمن براین اساس شخصیت افراد را در چهار رنگ قرمز، آبی، سفید و زرد دسته‌ بندی کرده است. با انجام این آزمون شما می‌ توانید نسبت به شخصیت خودتان (بر اساس ارزش های محوری که دارید)، اطلاعات مفیدی کسب کنید. تست هارتمن یک آزمون شخصیت شناسی است. هارتمن شخصیت شما را در ۴ رنگ قرمز (قدرت)، آبی (صمیمیت)، سفید (صلح و آرامش)، زرد (لذت و تفریح) دسته بندی می کند.

 

تست گاستون برژه

تست گاستون برژه ابعاد شخصیت فرد را مشخص می‌ کند. کاربرد عمده ی آن برای سنجش خلق‌ و خوی فرد است. این تست می تواند فرمولی از مدل خلق مثبت یا منفی فرد را مشخص نماید.

سه دسته کلی از لایه های شخصیت هر فرد در الگوی خلق و خوی در تست شخصیت گاستون برژه مشخص می شود و البته می تواند تیپ شخصیتی فرد را در حالت کلی گزارش کند. سه حوزه اصلی که این تست مشخص می کند شامل فشردگی، گرایش ها و رفتار فرد است.

این تست 9 عامل را می‌ سنجد: تاثیرپذیری، فعال بودن، ابتدایی یا ثانویه بودن، وسعت کم یا زیاد میدان ضمیر خودآگاه، حالت قطبی، حرص و طمع، ارزش‌ های حسی، مهربانی و ملایمت، تمایلات روشنفکرانه.

بر اساس این 9 عامل، افراد را به 8 تیپ شخصیتی طبقه‌ بندی می‌ کند: عصبی، احساسی، تندخو، پرشور، دموی، خونسرد، بی‌شکل، بی‌ احساس. لازم به ذکر است که این تست قصد مشخص کردن نقایص یا عیوب افراد را ندارد. هیچ یک از 8 تیپ شخصیتی بر دیگری برتری ندارند.

 

تست 16 عاملی شخصیت (16 PF)

تست 16 عامل شخصیتی که توسط ریموند کتل طراحی شده، به نام تست شخصیت‌ شناسی کتل هم شناخته می‌ شود. برای طراحی این تست در ابتدا آلپورت سعی داشت تا به کمک لیستی شامل بیش از 4000 صفت به توصیف شخصیت افراد بپردازد.

سپس کتل این لیست را به 171 ویژگی کاهش داده و در نهایت به کمک روش‌ های آماری به لیست کوتاه شده‌ای شامل 16 عامل شخصیتی رسید که در این تست بررسی می‌ شوند. این 16 عامل شخصیتی شامل موارد زیر می‌ باشند:

مردم‌ آمیزی در مقابل مردم‌ گریزی، استدلال انتزاعی در برابر استدلال عینی، پایداری هیجانی در برابر ناپایداری هیجانی، سلطه‌گری دربرابر سلطه‌پذیری. سرزندگی در برابر دل‌ مردگی، با وجدان در برابر مصلحت‌گرا. جسور در برابر ترسو، حساس و نرمخو در برابر غیر حساس و یک دنده. بدگمان در برابر خوش‌ باور، خیال‌ پرداز در برابر اهل‌ عمل، صراحت در برابر محافظه‌ کاری. بی‌ اعتمادی اضطرابی در برابر اعتماد توام با آرامش، تجربه‌گرا در برابر محافظه‌کار. خودکفا در برابر متکی به دیگران، مهار اراده در برابر لذت‌گرا، مضطرب در برابر آرام.

در تست شخصیت کتل علاوه بر این 16 مورد، 8 عامل دیگر نیز به عنوان عوامل مرتبه دوم سنجیده می‌ شوند: برونگرایی، اضطراب، انعطاف‌ پذیری، استقلال، کنترل غرایز، سازگاری، قدرت رهبری، خلاقیت.

 

تست MMPI:

تست شخصیت چند وجهی مینه سوتا یا همان تست MMPI همانند تست نئو جزو معروفترین و پر مصرفترین تست های روانشناسی دنیا می باشد.

در سالیان گذشته گروهی از پژوهشگران دانشگاه مینه سوتا واقع در کشور آمریکا این تست روانشناسی محبوب را ارائه دادند و این امر موجب نام گذاری این تست، با عنوان مینه سوتا یا به صورت مختصر MMPI شده است.

تست شخصیت شناسی MMPI معمولا توسط روانشناسان و مشاوران قبل از مصاحبه های تشخیصی انجام می شود. این تست به آنها کمک می کند تا ارزیابی دقیق تری از مشکلات فرد داشته باشند. همچنین نتایج تست MMPI به عنوان مدرک پزشکی قانونی در دعاوی کیفری و حضانت استفاده می شود.

بعلاوه به گفته انتشارات دانشگاه مینه سوتا برخی از کارفرمایان نیز از این تست برای غربال گری های شغلی به ویژه در مشاغل پرخطر (افسران پلیس، آتش نشانان، خلبانان) استفاده می کنند.

آزمون MMPI یک پرسشنامه خود سنجی می باشد که فرم اولیه آن توسط پژوهشگران آمریکایی، دارای 565 سوال به صورت بله یا خیر می باشد که فرد مورد نظر می بایستی در زمان مشخص به این سوالات با دقت پاسخ دهد.

این تست برای افرادی که بیش از 16 سال سن دارند و یا افرادی که حداقل کلاس هشتم را گذرانده باشند، قابلیت اجرا دارد. این آزمون با تشخیص روانشناس می تواند به صورت انفرادی یا گروهی برگزار شود. در حال حاضر بسیاری از مراکز روانشناسی از نمونه های معمول این آزمون با تعداد سوال های محدود، استفاده می کنند.

 

تست 6 عاملی شخصیت هگزاکو (HEXACO)

مدل ساختار شخصیتی HEXACO یک مدل شش بعدی از شخصیت انسان است. که توسط اشتون و لی ایجاد شده و در کتاب آنها با عنوان عامل شخصیت H گزارش شده است.

این مدل شخصیتی براساس مجموعه ای از مطالعات واژگانی که شامل چندین ملت اروپایی و آسیایی است، توضیح داده شده است. در واقع در اواخر دهه‌ی ۱۹۸۰ مطالعاتی که بر روی ساختار شخصیت با استفاده از اصول به‌ کار رفته در زبان انگلیسی انجام‌ شده بود بر روی سایر زبان‌های دنیا نیز مورد بررسی قرار گرفت.

نتایج این مطالعات نشان‌ دهنده‌ی وجود شباهت‌ های شگفت‌ آوری در زبان‌ های مختلف بوده است. یافته‌ی مهم مطالعات انجام‌ شده، رسیدن به یک مجموعه‌ی شش عاملی شخصیت یا همان هگزاکو (HEXACO) بود.

نام هگزاکو ترکیبی از هگزا (پیشوند یونانی به معنای شش) و اولین حرف هر یک از ابعاد شش‌گانه این مدل شخصیتی را نشان می‌ دهد.

شش عامل یا ابعاد شامل صداقت – فروتنی (H)، هیجان پذیری (E)، برون گرایی (X)، سازگاری (A)، با وجدان بودن (C) و گشودگی به تجارب (O) است.

هر عامل متشکل از ویژگی هایی است که مشخصات آنها مقادیر زیاد و پایین عامل را نشان می دهد. مدل HEXACO با استفاده از روش های مشابه طبقه بندی شخصیت های دیگر از جمله مدل پنج عاملی کاستا و مک کری و گلدبرگ ساخته شده است. بنابراین، این مدل چندین عنصر مشترک با سایر مدل های عملکرد دارد.

با این حال، مدل HEXACO منحصر به فرد است، دلیل اصلی آن افزودن یک بعد صداقت و فروتنی است.

 

تست شخصیت شناسی آرکتایپ یا کهن الگوها

یونگ پس از کار بر روی کهن الگوها در نهایت به این نتیجه رسید که یک سری از رویدادها و اتفاقات و برخی از ویژگی های شخصیتی در افراد کاملا به یکدیگر شباهت دارند. و گاهی یکسان هستند.

یونگ به این نتیجه رسید که برخی از افسانه ها و ویژگی های نمادین در فرهنگ هر کشوری، ممکن است در افراد آن کشور نمود پیدا کند. و به نوعی به ساختار زندگی افراد جهت بدهد.

در نهایت یونگ بر آن شد تا مطالعه ای در این زمینه انجام ده. در این مطالعه یونگ از شاگردانش هم کمک گرفت. شینودا بولن به عنوان شاگرد یونگ همکاری بزرگی با او داشت. در نهایت یونگ و شاگردانش برای تحلیل شخصیت افراد موفق به ساخت یک تست شخصیت شناسی شدند.

کهن الگو یک آزمون سنجش شخصیتی در قالب 8 تیپ شخصیتیی مردانه و 7 تیپ شخصیتی زنانه است. هر کدام از این شخصیت ها دارای رفتار و توانمندی و نیز علایق و سبک زندگی مختص به خود هستند که با پاسخ به سوالات آن می توانید قالب شخصیتی خود را پیدا کنید.

تمام تیپ های شخصیتی از الگوهای باستانی الهام گرفته است. که شامل آتنا، آرتمیس، دیمیتر، هرا، پرسفون، آفرودیت و هستیا برای مردان و آرس، آپولو، زئوس، هادس، دیونوسوس، پوزیدون، هرمس و هفاسیتوس برای تیپ های زنانه است.

تست کهن الگو کمک می‌ کند تا استعداد و شخصیت های سرکوب شده خود در طول زندگی را شناخته و با روش های اصولی نسبت به تقویت آنها اقدام کنید. تمام الگوهای تست کهن الگو در برگیرنده تمام ابعاد زندگی فردی و شغلی شما را شامل می شود.

 

جمع بندی:

همه ما با استفاده از آزمون‌ های شخصیت شناسی معتبر می‌ توانیم اطلاعات بیشتری در مورد خودمان کسب کنیم. همچنین می‌ توانیم نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنیم. شناسایی ویژگی‌ های خاص شخصیت باعث می‌ شود، درک بهتری از الگوهای رفتاری خود داشته‌ باشیم. همچنین در تغییر شخصیت هم موثر است و به ما راهکار و جهت می‌ دهد.

 

 

www.elmema.com

برای بازگشت به نقشه راه تست های آنلاین (کلیک کنید)

برای دیدن سایر نقشه راه ها و راهنمای سایت (کلیک کنید)

برای اشتراک گذاری این صفحه کلیک کنید:  واتس‌اپ تلگرام 

 

برای دریافت راهنمای در واتس‌اپ (کلیک کنید) 09164052373

 

درباره ی مدیر سایت علم ما

علمِ ما یک گروه کاملا تخصصی در زمینه کلیه فعالیت های پژوهشی، کسب و کار، بازاریابی و رشد فردی می باشد، که در اسفند ۱۳۹۴ راه اندازی شد. علم ما متشکل از اساتیدی است که علاوه بر دانش علمی عالی، بطور کامل با بازار کار در انواع کسب و کار و ابعاد رشد فردی در بهبود فردی در دنیای واقعی هم آشنا هستند. گروه علم ما درصدد است تا با استفاده از روش‌های نوین آموزشی و تاکید بر صد در صد کاربردی بودن، آموزش های سطح اول را در اختیار شما همراهان و دوستان عزیز ارایه دهد. پر متقاضی ترین آموزش های مجموعه علم ما: دوره کوچینگ، دوره های کسب و کار، کتاب تقویم انگیزشی و...

مطلب پیشنهادی

https://elmema.com/category/free/online-test

مجموعه تست آنلاین: تعیین سطح زبان آلمانی

مجموعه تست آنلاین: تعیین سطح زبان آلمانی   تست پیش رو برای تعیین سطح زبان …

4 دیدگاه

  1. کهن الگو ها خیلی جالبه، پیشنهاد میکنم کتابشو بخونید

  2. من به تست ها اعتقادی ندارم، با سوالات کلی نمیشه چیزی رو دقیق ارزیابی یا مشخص کرد

  3. درود شما تست آنلاین دارید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *