خانه / کسب و کار / بازاریابی و فروش / بازاریابی در واتساپ
بازاریابی در واتساپ
بازاریابی در واتساپ

بازاریابی در واتساپ

بازاریابی در واتساپ

 

سلام به همراهان خوب علم ما، همانطور که می دانید، کاربران زیادی در پیام رسان واتساپ هستند. و همین موضوع باعث ایجاد فضای عالی برای بازاریابی، ارتباط با مشتری و فروش محصول است. در واقع واتساپ فضایی را فراهم کرده است که بتوانید به صورت مستقیم با کاربران دیگر در ارتباط باشید. در حال حاضر بیش از 2 میلیارد کاربر در واتساپ حضور دارند و نرخ فعالیت کاربران حدود 98 درصد است. تقریبا هیچ شبکه اجتماعی یا پیام رسانی را پیدا نمی کنید که این همه کاربر فعال داشته باشد. بنابراین واتساپ گزینه مناسبی برای بازاریابی کسب و کارها است. و می توانید از آن برای به دست آوردن مشتریان بیشتر استفاده کند. در این مقاله با پیام رسان واتساپ و بازاریابی در واتساپ آشنا می شوید. با علم ما همراه باشید.

 

واتساپ (WhatsApp) چیست؟

واتساپ اپلیکیشنی رایگان هست که روی گوشی موبایل نصب می ‌شود. که اجازه می‌ دهد به صورت رایگان و بدون آن که هزینه‌ای پرداخت کنید، با دوستانتان چت کنید و برای آنها پیام ارسال کنید. این اپلیکیشن همچنین این امکان را به شما می ‌دهد تا عکس، ویدیو و دیگر فایلهایتان را با دوستانتان به اشتراک بگذارید. و با آنها به صورت رایگان به صورت صوتی و تصویری صحبت کنید.

واتساپ با بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال در سراسر جهان، به عنوان پرکاربردترین برنامه پیام رسان تلفن همراه در جهان است. کاربران آن به طور متوسط ۳۸ دقیقه در روز را در این برنامه صرف می‌ کنند و بیش از ۱۰۰ میلیارد پیام در آن رد و بدل می‌ شود. با این اعداد و ارقام، وقت آن رسیده که بسیاری از کسب ‌و کارها از پتانسیل بازاریابی واتساپ آگاه شوند.

 

اجتماع تاریک (dark social) چیست؟

فیس‌بوک، اینستاگرام و لینکدین شبکه اجتماعی هستند. اما پیام‌ رسان‌ هایی مانند واتساپ و تلگرام شبکه اجتماعی نیستند. هر چند در آنها این قابلیت وجود دارد تا پیام‌ ها به صورت مستقیم و از طریق کانال و گروه منتشر شود. اما این انتشار محدود است و گستردگی شبکه ‌های اجتماعی را ندارد. از این رو به اجتماع تاریک یا دارک سوشیال شناخته می ‌شوند. ارسال ایمیل به دسته‌ای از مخاطبان نیز همانند ارسال پیام در گروه و کانال نیز در خانواده اجتماع تاریک یا دارک سوشیال قرار می ‌گیرد.

هر چند شبکه‌ های اجتماعی در انتشار اطلاعات نقش عمده‌ای دارند. اما تحقیقاتی که در سال 2018 انجام شده است نشان می ‌دهد که 84 درصد از اشتراک ‌گذاری‌ هایی که در فضای آنلاین انجام شده است، در محیط‌ های سوشیال دارک یا اجتماع تاریج انجام شده است. که این خود بیانگر اهمیت استفاده از پیام ‌رسان‌ ها برای تبلیغات و بازاریابی می ‌باشد.

 

 

مهم ترین قابلیت های واتساپ برای بازاریابی کدام هستند؟

  • اکانت تجاری واتساپ (WhatsApp Business)  

اپلیکیشن تجاری واتساپ (WhatsApp Business) برای دانلود رایگان است و مناسب صاحبان مشاغل کوچک است. این برنامه شامل تمام قابلیت‌ های برنامه واتساپ می ‌شود. اما چند ویژگی برای کمک به مشاغل بیشتر دارد.

با کمک این بخش از واتساپ، شما می توانید یک فروشگاه داخلی واتساپ ایجاد کنید. و در آن محصولات خود را قرار دهید. امکان درج تصاویر و اطلاعات محصولات وجود دارد.

شما می‌ توانید یک نمایه کسب ‌و کار با اطلاعات مفید برای مشتریان خود مانند آدرس، توضیحات کسب‌ و کار، آدرس ایمیل و وب ‌سایت خودتان را ایجاد کنید.

همچنین علاوه بر تمامی این امکانات، شما می توانید پاسخ های سریع تنظیم کنید تا به صورت خودکار برای کاربران ارسال شود. در هر لحظه امکان ارسال 256 پیام وجود دارد. که اگر بخواهید این کار را به صورت دستی انجام دهید، ساعت ها و روزها طول می کشد. این ویژگی امکان برقرار ارتباط با کاربران را ساده تر می کند و شما می توانید تنها با یک کلیک، پاسخ آماده خود را برای کاربران ارسال کنید. البته برای مخاطب نمایش داده نمی شود که شما یک پیام آماده ارسال کرده اید و همه چیز خیلی طبیعی جلوه می کند.

  • قابلیت WhatsApp Business API

یکی دیگر از قابلیت های بسیار عالی واتساپ مربوط به API آن است. این ابزار ویژگی های بسیار زیادی دارد و برای کسب و کارهای بزرگتر مناسب است. در واقع این قابلیت، مجموعه ای از ابزارهای کامل است که با استفاده از آن می توانید بازاریابی محصولات خود را در بهترین حالت و کمترین زمان ممکن انجام دهید. این قابلیت شما را به CRM مورد نظرتان متصل می کند تا بتوانید به صورت هم زمان چندین مکالمه را مدیریت کنید.

چرا واتساپ در کسب و کار (واتساپ مارکتینگ) مهم است؟

بازاریابی واتساپ یا واتساپ مارکتینگ نوعی بازاریابی پیام رسان است که به معنای تبلیغ یک برند از طریق واتساپ می باشد. این کانال به برندها یا کسب و کارها کمک می کند تا به مخاطبان هدف زیادی دست یابند و روابط قوی با مشتریان خود ایجاد کنند. در نتیجه فروش را افزایش دهند.

بیشتر مردم از توییتر، یوتیوب و اینستاگرام  برای برندسازی در کسب و کار استفاده می کنند. در حالی که واتساپ می تواند به همان اندازه برای برندسازی در کسب و کار مفید و تاثیرگذار باشد. اهمیت واتساپ مارکتینگ یا همان بازاریابی واتساپ بسیار است. زیرا سومین شبکه اجتماعی پرکاربرد در جهان می باشد.

 

 

واتساپ در بخش ‌های بازاریابی، فروش و پشتیبانی چگونه به شما کمک می‌کند؟

 

1. استفاده از واتساپ برای بازاریابی:

هر چقدر شما راه ‌های بیشتری برای ارتباط با مخاطبان خود داشته باشید، به آنها احساس بهتری می ‌دهید. صِرف همین که در کنار تلفن، ایمیل و…، واتساپ را هم به راه‌ های ارتباطی خود اضافه کنید، آرامش بیشتری به مشتریان خود می‌ دهید. چرا که آنها احساس می‌کنند بیشتر به شما دسترسی دارند.

اما این تازه آغاز ماجرا است و شما می ‌توانید با به کارگیری شیوه ‌های مختلف، یاد خود را در ذهن مخاطبانتان زنده نگه دارید.

هزینه کمتر بازاریابی:

واتساپ هنوز یک کانال بازاریابی بسیار مقرون به صرفه است. که این پلتفرم را برای مشاغل کوچک فریبنده می کند. تنها چیزی که برای رسیدن به هدف نیاز دارید نصب یک برنامه و اتصال به اینترنت است.

در همین حال، احتمال اینکه پیام شما به دست مشتری برسد بسیار زیاد است. به طور متوسط، یک کاربر روزانه بیش از 23 بار واتساپ را چک می کند.

بازاریابی واتساپ باعث ایجاد تبدیل بیشتر، بهبود فروش، ایجاد روابط با کیفیت عمیق با مشتریان می شود. و از نظر هزینه های بازاریابی هیچ هزینه ای ندارد.

در این بخش چند ایده برای درگیر کردن مخاطبان از طریق واتساپ ارائه می ‌کنیم:

برگزاری کمپین:

برای به دست آوردن شماره تلفن‌ های جدید، شما می ‌توانید کمپین ‌های ساده ‌ای را اجرا کنید. و از مخاطبان خود بخواهید که با اکانت واتساپ شما ارتباط برقرار کنند. کسانی که به اکانت واتساپ شما پیام می ‌دهند و جواب دریافت می‌ کنند، تعلق خاطر بیشتری نسبت به برند شما پیدا کرده و به پیام ‌های آتی شما بیشتر واکنش نشان می‌ دهند.

همچنین شما شماره تلفن‌ های آنها را به دست می ‌آورید و می ‌توانید ارتباط خود را با آنها ادامه دهید.

شرکت پپپسی

هنگامی که پپسی در سال 2016 کمپین بازاریابی خود را با معرفی برخی از محصولات جدیدش آغاز کرد. استفاده از واتساپ نخستین انتخاب آنها برای توسعه فرآیند بازاریابی بود. براین اساس در آرژانتین که نرخ 84 درصد استفاده از این شبکه اجتماعی را دارد، تمام تمرکز تیم بازاریابی پپسی روی واتساپ قرار گرفت.

مراسم رونمایی از محصولات جدید پپسی در آمریکای لاتین معمولا جمعیت زیادی را به خود جلب می کند. برهمین اساس بلیت های ویژه مراسم از چند روز قبل به فروش می رسد. این بار تیم بازاریابی شرکت ایده خلاقانه ای را برای جلب نظر کاربران به کار بست. در واقع پپسی با ایجاد اکانتی رسمی در واتساپ و ارائه نام کاربری و شماره آن از افراد علاقمند حضور در مراسم دعوت کرد تا شانس خود را برای حضور بیازمایند. هر کدام از کاربران برای دریافت بلیت مراسم باید اکانت رسمی شرکت را متقاعد به دعوت خود می کرد. به این ترتیب در خلال گفت وگو امکان ارائه اطلاعات جانبی فراوانی از سوی مدیریت اکانت وجود داشت.

کمپین پپسی بیش از هزار عکس، فیلم کوتاه و فایل صوتی مختلف دریافت کرد. در واقع میزان خلاقیت برخی از کاربران برای دریافت بلیت های مراسم در نوع خود بی نظیر بود. به این ترتیب علاوه بر برگزاری مراسم همراه با افراد علاقمند، سر و صدای زیادی نیز در مورد کمپین پپسی به راه افتاد.

استفاده از استوری:

بخش وضعیت یا Status در واتساپ کارکردی مشابه استوری در اینستاگرام یا فلیت در توییتر دارد. وقتی شما شماره ‌های مشتریان خود را در لیست مخاطبان گوشی خود دارید، چرا برای آنها محتوای اختصاصی تولید نکنید که با شما بیشتر ارتباط برقرار کنند؟

مثلا یک فیلم کوتاه از فضای دفتر خود بگیرید و آن را استوری کنید تا مشتریان با محل کار شما بیشتر آشنا شوند. یا وقتی یک محصول جدید عرضه می ‌کنید ابتدا آن را در واتساپ و برای مشتریان قبلی خود به صورت اختصاصی به نمایش بگذارید تا آنها احساس خاص بودن داشته باشند.

از آنجا که Status واتساپ را فقط مخاطبان شما می ‌بینند، می‌ توانید موارد خاص تری را با آنها به اشتراک بگذارید و با این کار به فرآیند پرورش مشتریان خود کمک کنید.

گروه‌ ها:

کسانی که تجربه استفاده از گروه‌ ها و کانال‌ های تلگرام در فرآیند بازاریابی خود را داشته‌اند، می‌ دانند که این ابزار چه تاثیر شگرفی در ترغیب مشتریان بالقوه به خرید دارد. شما در واتساپ هم می ‌توانید گروه‌ های مختلفی تشکیل دهید و محصولات خود را معرفی کنید. اگر امکان ارسال پیام را فقط به ادمین‌ های گروه بدهید، این گروه درست مثل کانال‌ های تلگرام خواهد شد.

مشکل گروه‌ ها در واتساپ این است که می ‌توانند فقط 256 عضو داشته باشند. بنابراین بهتر است مشتریان خود را دسته بندی کنید و هر فرد را در گروه متناسب با علایقش عضو کنید.

لیست ارسال گروهی:

یکی از ویژگی‌ های جذاب اپلیکیشن بیزینسی واتساپ، امکان ارسال پیام‌ های گروهی (Broadcast) است، دقیقا شبیه به ارسال خبرنامه‌ های ایمیلی.

اگر شما لیستی از شماره‌ های مخاطبان خود تهیه کنید، می ‌توانید به صورت گروهی برای آنها پیام بفرستید. این پیام دقیقا مانند پیام‌ های معمولی واتساپ برای آنها به نمایش در می ‌آید.

فقط دقت داشته باشید که در هر لیست ارسال گروهی می ‌توانید 256 نفر را عضو کنید. اما محدودیتی برای تعداد لیست‌ ها وجود ندارد.

 

2. استفاده از واتساپ در فروش:

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم واتساپ فضای اختصاصی‌تری نسبت به دیگر شبکه‌ های اجتماعی یا پیام رسان‌ ها دارند. از این جهت در مرحله برقرای ارتباط با مشتری کمک بسیار بزرگی به فروشندگان می‌ کند. وقتی پس از یک تماس تلفنی کوتاه یا ارسال ایمیل به مشتریان خود، از طریق واتساپ پیام می ‌دهید، آنها احساس نزدیکی بیشتری با شما می‌ کنند.

در این قسمت چند راهکار استفاده از واتساپ در بخش فروش را بیان می ‌کنیم:

ارائه پشتیبانی قبل و بعد از فروش:

فرض کنید شما برای خرید یک محصول با شرکتی تماس گرفته‌اید. کارشناس فروشی که با او صحبت کرده‌اید در واتساپ یک فیلم آموزشی درباره محصول مورد نظر برای شما می ‌فرستد. و به شما اطمینان خاطر می ‌دهد که هر سوالی داشته باشید او آماده است تا به شما جواب دهد.

چه احساسی نسبت به این شرکت و محصولاتش پیدا می ‌کنید؟

قطعا از حمایت و پشتیبانی آنها بسیار خرسند شده و تمایل پیدا می‌ کنید فرآیند فروش را با آنها ادامه دهید.

اگر این اتفاق بعد از پایان فرآیند فروش رخ دهد به شما احساس دو چندان بهتری می ‌دهد. شما پس از پایان فروش می ‌توانید اطلاعات زیادی را برای مشتریان خود بفرستید. مثلا از خرید آنها تشکر کنید، نحوه تحویل محصول یا استفاده از آن را برای آنها توضیح دهید، رویه ارائه خدمات پس از فروش یا پشتیبانی را به آنها بگویید و… .

مشتریانی که به این ترتیب از جانب شما حمایت می ‌شوند رغبت خیلی بیشتری به خرید مجدد دارند.

شرکت تولید سس مایونز هلمن

به منظور توسعه طیف مشتریانش کمپینی با هدف معرفی سس مایونز به عنوان یک مواد اولیه تهیه غذا، به جای مکملی جانبی، در برزیل راه اندازی کرد. بر همین اساس تیم بازاریابی شرکت تبلیغات وسیعی برای جذب افراد علاقمند انجام داد. عمده ترین هدف این فرآیند جمع آوری شماره تماس افراد به منظور برقراری تماس بعدی از سوی شرکت بود.

هلمن آشپزهای حرفه ای را استخدام کرد تا از طریق واتساپ با شماره های دریافتی ارتباط برقرار کنند. پیام های ارسالی از سوی آشپرهای شرکت حاوی دستور پخت غذاهای مختلف با استفاده از سس هلمن به عنوان یکی از مواد اساسی فرآیند آشپزی بود. در این میان آشپزها حتی شیوه پخت غذاها را با تهیه و ارسال فیلم، عکس و فایل صوتی نیز آموزش می دادند.

نتیجه این کمپین برقراری ارتباط با 13 هزار نفر به همراه مکالمه میانگین 65 دقیقه با هر کاربر بود. در پایان نیز 99.5 درصد شرکت کنندگان از کیفیت خدمات شرکت اعلام رضایت کردند. موفقیت این کمپین به اندازه ای بود که هلمن را متقاعد به برگزاری نمونه های مشابه در آرژانتین، اروگوئه، شیلی و پاراگوئه کرد.

کاتالوگ محصولات:

امکان دیگری که اپلیکیشن بیزینسی واتساپ در اختیار شما می‌ گذارد این است که می ‌توانید کاتالوگ محصولات و خدمات خود را از طریق آن به مخاطبان بیشتری نمایش دهید. خصوصا کسب ‌و کارهای کوچکی که هنوز وبسایت خود را راه‌ اندازی نکرده‌اند، می‌ تواند از قسمت کاتالوگ‌ های اپلیکیشن بیزینسی واتساپ بسیار سود ببرند.

 

3. استفاده از واتساپ در پشتیبانی:

تیم پشتیبانی شما هم می ‌تواند از واتساپ بهره زیادی ببرد. در ساعات شلوغ روز ممکن است مشتری چند بار با دفتر شما تماس بگیرد اما به دلیل ترافیک کاری بالا موفق نشود با کارشناسان مجموعه صحبت کرده و مشکل خود را مطرح کند. شما می ‌توانید یک اکانت واتساپ برای بخش پشتیبانی خود بسازید و به مشتریان بگویید مشکل خود را از طریق واتساپ مطرح نمایند تا در اولین فرصت با آنها تماس بگیرید. به این ترتیب خیال مشتریان از بابت پشتیبانی آسوده می ‌شود و لازم نیست مدت زمان زیادی منتظر بمانند تا خط تلفن شما آزاد شود.

یک استراتژی که برای برقراری ارتباط با مشتریان در واتساپ مفید هست، این است که در آگهی‌ های دیگر، مشتریان را ترغیب کنید که مثلا برای جایزه و یا دریافت محصول رایگان و یا هر خدمات جذاب دیگر، در واتساپ به شما پیام دهند. لذا اگر آگهی شما در ایمیل تبلیغاتی انبوه می‌ باشد، می‌ توانید لینکی مانند http://wa.me/989164052373 را در متن آگهی قرار دهید که با کلیک بر روی آن، درخواست خودشون رو برایتان ارسال کنند.

با این روش می‌ توانید ارتباطات بعدی خود را با مشتریان حفظ کنید. البته توجه داشته باشید که برای شماره‌ای که در لینک آورده می‌ شود، حتما از واتساپ بیزینس استفاده کنید تا بتوانید از امکاناتی مانند پاسخ خودکار به پیام‌ ها استفاده کنید.

دسترسی خود را گسترش دهید:

شما باید برای موفقیت در کار خود، با کانال‌ های دیگری در دسترس مشتریان باشید. مانند:

  • پست‌ ها و استوری‌ ها در دیگر پلتفرم‌های رسانه‌ های اجتماعی
  • شورت لینک در امضای ایمیل یا خبرنامه شما
  • یک کد QR روی بسته بندی محصول
  • شماره تلفن واتساپ روی کارت ویزیت

 

نتیجه گیری:

همانطور که می دانید کسب و کارهای آنلاین از شبکه های اجتماعی به عنوان قدرتمندترین ابزار دیجیتال مارکتینگ، برای برندینگ خود استفاده می کنند. به طور کلی روش های نوین تبلیغات در اینستاگرام، لینکدین و … جایگزین تبلیغات سنتی شده است.

اما دیجیتال مارکتینگ محدود بر این شبکه های اجتماعی نمی باشد و شما می توانید از اپلیکیشن هایی مانند واتساپ و تلگرام نیز برای تبلیغات گسترده در اینترنت بهره بگیرید. در حال حاضر تبلیغات واتساپ خود یک شیوه تبلیغاتی مدرن و کم هزینه برای اجرای کمپین های گسترده تبلیغاتی به شمار می رود. و با استفاده از نکات ذکر شده می توانید در بخش های بازاریابی، فروش و پشتیبانی از واتساپ استفاده کنید.

 

www.elmema.com

آرشیو مقالات بازاریابی و فروش (کلیک کنید)

آرشیو مقالات کسب و کار (کلیک کنید)

برای اشتراک گذاری این صفحه کلیک کنید:  واتس‌اپ  | تلگرام

اینستاگرام دکتر مرزبان (کلیک کنید) | مشاوره و کوچینگ فردی با دکتر مرزبان (کلیک کنید)

برای دریافت راهنمای در واتس‌اپ (کلیک کنید) 09164052373

 

این محتوا چقدر براتون مفید بود؟

لطفا به محتوای ما با ستاره امتیاز دهید

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1

تاکنون کسی به این محتوا رای نداده! اولین کسی باشید که این محتوا را ارزیابی می کند...

درباره ی شبنم مرزبان

Avatar photo
شبنم هستم، نویسنده کتاب سخت تر از سخت و سرپرست نویسندگان علم ما. مطالعه، آموزش دیدن و نوشتن رو خیلی دوست دارم و در علم ما مقالاتم رو با شما به اشتراک میزارم...

مطلب پیشنهادی

فرسودگی عاطفی در کارکنان

فرسودگی عاطفی در کارکنان

فرسودگی عاطفی در کارکنان   سلام به همراهان خوب علم ما. این روزها چیزی که …

4 دیدگاه

  1. دمتون گرم
    مطالبتون عالیه

  2. کاتالوگ چجوری میشه گذاشت؟
    مگه میشه؟

  3. بقیه مقالات بازاریابی سایت کدام بخشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *