معرفی و خلاصه کتاب ثروت ملل از آدام اسمیت
سلام به همراهان خوب علم ما. اگر می خواهید یاد بگیرید که چگونه تجارت و بازار در سراسر جهان کار می کند، این همان چیزی است که شما دنبال آن می گردید. کتاب ثروت ملل یکی از اولین کتاب های مالی و اقتصادی به شمار می رود که ماهیت ثروتمندی یک ملت رو مورد بررسی قرار می دهد. در مقاله معرفی و خلاصه کتاب ثروت ملل از آدام اسمیت با علم ما همراه باشید.
آدام اسمیت
آدام اسمیت (۵ ژوئن ۱۷۲۳ – ۱۷ ژوئیه ۱۷۹۰) فیلسوف اخلاق گرای اسکاتلندی در دوران روشنگری اسکاتلند است که از او به عنوان پیشگام در اقتصاد سیاسی و «پدر علم اقتصاد مدرن» یاد می شود. وی همچنین از نظریهپردازان اصلی نظام سرمایهداری مدرن به شمار می رود. اسمیت ایدههای خود در زمینه اقتصاد را در کتاب ثروت ملل خود به تفصیل شرح داده است. این نخستین کتاب مدرن علم اقتصاد و شاهکار آدام اسمیت محسوب می شود.
معرفی کتاب ثروت ملل
کتاب ثروت ملل که در سال ۱۷۷۶ منتشر شد، یکی از اولین کتاب های مالی و اقتصادی به شمار می رود که ماهیت ثروتمندی یک ملت رو مورد بررسی قرار می دهد.
ثروت ملل، یکی از مهمترین کتابها در تاریخ علم اقتصاد است که توضیح می دهد چطور برخی ملتها ثروتمند می شوند و برخی دیگر نمی توانند این مسیر ثروت را پیدا کنند. از نظر آدام اسمیت ریشه ثروت ملل این است که افراد آزادانه بتوانند در یک بازار آزاد نیازهای شخصی خود را برطرف کنند و نکته مهمتر اینکه شکوفایی یک ملت از دخالت حداقلی دولت به دست می آید.
آدام اسمیت با کتاب ثروت ملل به یکی از بانیانِ اصلیِ دنیای سرمایهداری که اصطلاحا با اسم کاپیتالیسم شناخته می شود، تبدیل شد.
خلاصه کتاب ثروت ملل
آدام اسمیت با اقدام مهم خود در سال 1776، یعنی تحقیق در مورد ماهیت و علل ثروت ملل، سنگ بنای اقتصاد کلاسیک را بنا نهاد.
او از مداخله اقتصادی مرکانتیلیسمها انتقاد کرد و وظایف حفاظتی و سایر اقداماتی که مانع تجارت آزاد می شود را رد کرد. مرکانتیلیسم (مکتب سوداگری)، از تولیدکنندگان حمایت کرده و بر علیه مصرف کنندگان تبعیض ایجاد می کند. تولید کارآمد کالا، مستلزم تقسیم کار است.
او معتقد بود که مبادله کالا، مستلزم تمایل عمومی به انجام معامله و وجود بازار است. هر چه بازار بزرگتر باشد، تبادل کالاها بهتر عمل خواهد کرد. توافق میان تامین کنندگان و مشتریان، قیمت بازار را مشخص می کند.
استفاده از ارز قابل قبول و همیشگی به عنوان وسیلهای برای مبادله، هزینههای مربوط به مبادله را کاهش می دهد.
ارزش واقعی یک کالا، کاری است که برای ایجاد آن کالا انجام شده است. این قیمت واقعی نوسان ندارد؛ در حالی که قیمت اسمی ممکن است تغییر کند.
هر چه مردم بتوانند به لحاظ اقتصادی آزادانهتر عمل کنند، بهرهوری بیشتری خواهند داشت. دولت نباید در رویدادهای اقتصادی دخالت کند؛ بلکه تنها باید حمایت، قانونگذاری و نهادهای عمومی خاصی را برای آن ارائه کند.
برای این که معامله انجام شود، تامینکنندگان و مصرفکنندگان باید بازاری داشته باشند که در آن بتوانند با یکدیگر ملاقات کنند. اندازه بازار تاثیر مستقیم بر مقیاس تقسیم نیروی کار دارد؛ اگر بازار بسیار کوچک باشد، تخصص جواب نمی دهد. به عنوان مثال در یک روستای کوچک، هیچکس به خدمات باربری نیاز ندارد. با این حال در یک شهر بزرگ، باربریها مورد تقاضا هستند. در جایی که مسیرهای آبی وجود دارد، گاریها غیرضروری می شوند. کشتیها، کالاها را در فواصل دورتر به صورت سریعتر و کارآمدتری حمل می کنند؛ بنابراین انجام معاملات شتاب بیشتری می گیرند.
بخشی از کتاب ثروت ملل
هنگامي كه پس انداز كسي بيش از رفع مايحتاج چند روز يا چند هفته او نيست؛ كمتر به اين فكر مي افتد كه از آن پس انداز درآمدي بدست آورد. اين شرايطي است كه اغلب فقيران جهان درآن به سر مي برند.
ولي وقتي كه پس انداز كسي از نيازمندي هاي چندماهه و چند ساله او بيشتر است، طبيعتا سعي مي كند كه از بخش اعظم آن درآمدي حاصل كند. آن بخش كه وي از آن توقع درآمدي دارد سرمايه او ناميده مي شود و بخش ديگر آن مصرف فوري او.
سرمايه ها دو بخش هستند. سرمايه هاي جاري، در فعاليت هاي مختلف سرمايه ثابت و جاري به نسبت هاي گوناگوني به كارگرفته مي شوند. هدف منحصر و نهايي سرمايه هاي ثابت و جاري حفظ و افزايش اندوخته هايي است كه براي مصرف فوري به كاربرده مي شوند. اين اندوخته هاست كه خوراك و پوشاك و مسكن مردم را تامين مي كند.
سرمايه را مي توان در چهار شكل مختلف به كار انداخت.
اول: در فراهم كردن مواد خامي كه در هر سال براي مصرف سالانه اجتماع لازم است. مثل سرمايه كساني كه به بهبود زراعت زمين، بهره برداري از معادن و يا ماهيگيري اشتغال دارند.
دوم: در صناعت و آماده كردن آن مواد خام براي مصرف فوري مثل سرمايه همه كارفرمايان صنعتي.
سوم: در حمل و نقل مواد خام يا توليد مصنوع از محلي كه در آن قرار دارند به محلي كه مورد نياز هستند. مثل سرمايه عمده فروشان
چهارم: در تقسيم كردن، مثل سرمايه خرده فروشان.
كساني كه سرمايه هايشان در هر يك از اين چهار شكل بكار افتاده است، خود كارگران مولدند، كارشان در شيئي يا كالاي قابل خريد و فروش متبلور و تثبيت مي شود. و دست كم ارزش مايحتاج و مصرف خود آنان را بر قيمت آن مي افزايد.
جمع بندی
در طول تاریخ، اقتصاددانهای بزرگی آمدن و رفتند؛ اما اگه بخواهیم به یک نفر اشاره کنیم که ایده اش، هم در زمان حیات خودشان و هم بعد از حیات خودش سروصدای زیادی به پا کرد، قطعا باید به آدام اسمیت و کتاب ثروت ملل اشاره کنیم. این کتاب تحت تاثیر انقلاب صنعتی و متعاقبا تغییرات زیاد اقتصاد کشورهای مختلف نوشته شده و طبق گفته ها، نگارش آن ۱۰سال طول کشیده است.
آرشیو خلاصه برترین کتاب های هوش مالی و ثروت (کلیک کنید)
نقشه راه کتاب و مطالعه (کلیک کنید)
آدام اسمیت به خاطر نظریه تقسیم کار خیلی معروفه
ما مدیریتی ها خوب میشناسیمش :))
کتابش قدیمی هست ولی برای دوره خودش انقلابی بوده
ممنون علم مااااااا