معرفی و خلاصه کتاب وضعیت آخر از توماس هریس
سلام به همراهان علم ما، در این مقاله با معرفی و خلاصه کتاب وضعیت آخر از توماس هریس آشنا می شوید. با علم ما همراه باشید.
معرفی نویسنده:
تامس آنتونی هریس، روانپزشک و نویسنده آمریکایی، در سال 1910 متولد شد. او تحصیلات خود را در رشته پزشکی به پایان رساند و پس از گذراندن دوره تعلیمی در رشته روانپزشکی، در بیمارستانی در واشنگتن مشغول به کار شد. هریس پس از چند سال تصمیم به مکتوب کردن تجربیات و تخصص خود گرفت و اقدام به نوشتن کتاب هایی در زمینه روانشناسی کرد.
تامس هریس زمانی که در ارتش آمریکا مشغول به کار بود، با اریک برن بنیانگذار تئوری تحلیل رفتار متقابل آشنا شد. این آشنایی باعث شد، او تحقیقات مفصل و اقدامات موثری در این زمینه انجام دهد. هریس گروه درمانی را به روش های سنتی روانکاوی ترجیح می داد و از حامیان سرسخت این روش درمانی بود.
هریس بیشتر برای سری رمان هایش در مورد شخصیت هانیبال لکتر شناخته می شود. تمامی کارهای او به فیلم تبدیل شدهاند. از جمله آنها می توان به سکوت بره ها اشاره کرد که اقتباس سینمایی آن سومین فیلم در تاریخ جایزه اسکار بود که توانست در بخش های مختلف اصلی برنده شود.
مترجمین کتاب:
مترجم: اسماعیل فصیح
انتشارات: نشر نو
درباره کتاب وضعیت آخر:
کتاب «وضعیت آخر» اثری از «تامس ای هریس» روانپزشک مشهور آمریکایی است. عنوان این کتاب در زبان انگلیسی «من خوب هستم- شما خوب هستید» می باشد.
این کتاب در دسته کتاب های خودیاری قرار دارد. و به شرح این مسئله می پردازد که روان افراد از سه بخش کودک، والد و بالغ تشکیل شده است. کتاب به زبانی ساده رویکرد تحلیل رفتار متقابل را توضیح می دهد. والد در واقع همان مفهومی از زندگی است که به ما آموخته شده و کودک احساس شخصی ما از زندگی می باشد.
اما والد بخشی است که خود ما با تفکر و تعقل کشف و استنباط کردهایم. بالغ می تواند تفاوت بین کودک و والد و استنباط های خویش را تشخیص دهد. نتیجه تمام رفتارهای غیرعقلانی و غیرمنطقی ما نتیجه این عدم تشخیص بالغ درون است.
در این کتاب، تقریبا به همهی سرفصل های آموزش مقدماتی تحلیل رفتار، اعم از ساختار شخصیت، ویژگی های شخصیت والد و بالغ و کودک، تجزیه و تحلیل رفتار متقابل، آلودگی بالغ به والد، آلودگی بالغ به کودک، نوازش و سازماندهی زمان اشاره شده است.
در بخشی از کتاب وضعیت آخر می خوانیم:
بهترین راه کمک به بچه ها، کمک به پدران و مادران است. اگر پدر و مادری بعضی کارهایی را که بچه شان می کنند، دوست ندارند، تنها بچه نیست که باید تغییر کند، اگر تامی بچهی ناراحتی است، فایده ندارد که او را بردارند و از پیش این متخصص به نزد آن متخصص ببرن. مگر اینکه برای ناراحتی تامی در خانه هم کاری بکنند.
از لحاظ اخلاقی، احساس ها نه خوب هستند و نه بد. رویدادها و حقایق وجودی ما هستند. کاری که ما با آنها می کنیم ممکن است خوب یا بد باشد.
اما احساس ها را نمی توان با میزان ها و معیارهای اخلاقی قضاوت کرد. احساس ها ناخواسته برای ما اتفاق می افتند. یک روز ممکن است تصمیم بگیریم که دیگر هرگز عصبانی نشویم.
بعد ناگهان ممکن است تصمیم بگیریم که همه را دوست داشته باشیم و دیگر هرگز از کسی متنفر نشویم، ولی بیآنکه خودمان خواسته باشیم، خشمگین می شویم. چیزی برایمان اتفاق افتاده. حتی ممکن است اصلا ندانیم که چه چیز باعث این خشم شده، اما احساس واقعی است … .
با خواندن این کتاب چه چیزهایی یاد می گیریم؟
در واقع خواندن این کتاب ما را با روان سهگانهمان آشنا می کند و نحوه روبهرو شدن و شناختن و کنترل هر کدام از آنها را به ما می آموزد. والد درون ما همان بیا، برو، نکن، بکن هایی هستند که ما از والدین، آموزگاران و بزرگترهای خود در دوران کودکی آموختهایم و حالا این خودمان هستیم که گاهی نقش همان والد سختگیر را برای خودمان و اطرافیانمان بازی می کنیم.
کودک درون ما همان احساسات و عواطفی هستند که در کودکی روان ما نسبت به موضوعات مختلف از خود بروز داده است. زمان هایی که ما قادر به کنترل عواطفمان نیستیم و یا زمانی که ما برخوردی غیرمنطقی داریم کودک درون ما فعال شده است. بالغ همان فرد بالغ درون ماست که منطقی و سنجیده با مسائل روبهرو می شود.
پر واضح است که هرگاه والد یا کودک درون ما پر رنگتر جلوه کنند ما در برخورد با افراد دچار مشکل خواهیم شد. و برای جلوگیری از این کار باید بیاموزیم که والد و کودک درون خود را تحت کنترل بالغ درونمان در بیاوریم.
پیام اصلی نویسنده:
تامس هریس در این کتاب آموزنده و تاثیرگذار بیان می کند که ما در مرحلهای ابتدایی در زندگی، جایگاهی را برای خودمان در نظر می گیریم. که به شکلی انکار ناشدنی، بر احساسات ما دربارهی خودمان و به خصوص در رابطه با دیگران تاثیرگذار خواهد بود.
این «جایگاه» و پندار منفی که هم در افراد موفق و هم ناموفق دیده می شود، استعدادهای بزرگسالانه ما را زیر سوال می برد. و ما را نسبت به واکنش های احساسی و نامناسب وضعیت کودک و رفتارهای برنامه ریزی شدهی والد درونمان، آسیبپذیر می سازد.
سایر آثار توماس هریس:
- ماندن در وضعیت آخر
- رمان های توماس هریس:
- یکشنبه سیاه (۱۹۷۵)
- اژدهای سرخ (۱۹۸۱)
- سکوت بره ها (۱۹۸۸)
- هانیبال (۱۹۹۹)
- خیزش هانیبال (۲۰۰۶)
- کاری مورا (۲۰۱۹)
این صفحه را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:
اشتراک گذاری در تلگرام (کلیک کنید)
اشتراک گذاری در واتس آپ (کلیک کنید)
از مشاوره رایگان استفاده کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو تست های آنلاین دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو مقالات بهبود فردی دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو داستان های کوتاه دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو مقالات موفقیت دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو مقالات مدیریتی دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو مقالات شاد زیستن دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو مقالات امید به زندگی دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو مقالات یک دقیقه مطالعه دیدن کنید. (کلیک کنید)
از سایر مقالات اطلاعات عمومی دیدن کنید. (کلیک کنید)
از آرشیو کل مقالات دیدن کنید، بهترین ها برای شما… (کلیک کنید)
تلگرام علم ما (کلیک کنید)
اینستاگرام علم ما (کلیک کنید)