سرخط خبرها
خانه / آخرین مقالات / آیا سعی می کنید دیگران را راضی نگه دارید
elmema.com/category/individual-improvement
elmema.com/category/individual-improvement

آیا سعی می کنید دیگران را راضی نگه دارید

آیا سعی می کنید دیگران را راضی نگه دارید

 

یکی از استرس‌زاهای اصلی در زندگی “ناخوشی برای خوشی” است. این شرایطی است که سعی می‌کنیم مشکلات دیگران را حل کنیم تا آن ها احساس بهتری داشته باشند و از ما به عنوان یک درمان‌گر رایگان استفاده کنند و به طور کلی نیازهای آن‌ها را بیش از نیازهای خودمان در نظر بگیریم. این “بیماری” تحت کنترل ماست و می توان آن را متوقف کرد. می تواند به طور محترمانه و بدون خراب شدن روابط مهم آن را متوقف کرد. در حقیقت، باید متوقف شود. این احتمالا یکی از بزرگترین علل هدر رفتن زمان شما و یک مانع اصلی برای لذت بردن از کار و زندگی است.

در زیر، دو دلیل اصلی ذکر شده است که میل ما به ناخوشی برای خوشی را نشان می دهد. میل ما برای حل مشکلات دیگران و دادن احساس بهتر به آن‌ها معمولا انگیزه‌ای در پس این رفتارهاست. در زیر چند پیشنهاد برای رهایی یافتن از این ویژگی شخصی شکل گرفته آمده است:

 

  1. به یاد داشته باشید که شما به دیگران اجازه می‌دهید چگونه با شما رفتار کنند.

شما ۱۰۰ درصد مسئول هستید که در هنگام ناراحتی، یک درمانگر در محیط کاری یا یک “حلال مشکلات خانواده” باشید. به محض این که این نقش را قبول کردید دیگران آن را بخشی از وجودتان می بینند! بجای یاری رساندن از آنها بپرسید که آن شخص چه تلاشی برای رفع مشکل خود کرده است و به خود اجازه ندهید گرفتار عادت آشنای توصیه کردن و پیشنهاد دادن برای مشکلات شوید. اطرافیان تان هم به تدریج به این درک می رسند که شما دیگر منبعی برای پر کردن خلاء عاطفی‌شان نیستید.

 

  1. ۲. از احساس مسئولیت برای دور کردن هر دردی که با آن مواجه می شوید خودداری کنید.

اگر باور دارید این شغل شماست که می تواند درد تمام افرادی که وارد زندگی‌تان می شود را برطرف سازد، به سرعت احساس درهم شکستگی و تقلیل انرژی می کنید. دیگران باید انتخاب‌های خود را داشته باشند تا خود را از شرایطی که باعث کشمکش آن ها شده است خارج سازند و به یاد داشته باشید از ابراز نگرانی خود خودداری کنید. با اعتماد به خود در توانایی حل مشکلات دیگران ارتباط بگیرید. وقتی به افراد می گویید که نگران‌شان هستید به آن‌ها نشان داده اید که قادر به رفع این موقعیت نیستند. نگرانی توضیحی برای اضطراب است، مطمئن باشید که آن‌ها بر روی مشکلات‌شان کار خواهند کرد درست مثل خودتان.

 

 

 

 

 

منبع:

کتاب ۱۰۱  راه برای اینکه عاشق شغل تان شوید از استفانی گودارد داویدسن و ترجمه ی شهریار مرزبان

 

کتاب ۱۰۱ راه برای اینکه عاشق شغل تان شوید

 

 

 

www.elmema.com

 

این صفحه را با دوستانتان به اشتراک بگذارید:

 

تلگرام telegram

اشتراک گذاری در تلگرام (کلیک کنید)

 

 

اشتراک گذاری در واتس آپ (کلیک کنید)

 

 

 

animated-down-arrow

از مشاوره رایگان استفاده کنید.

از آرشیو مقالات بهبود فردی دیدن کنید

برای دیدن سایر مقالات شاد زیستن و موفقیت روی آنها کلیک کنید.

تلگرام علم ما

Medium_20160928095241745_1111111111

درباره ی مدیر سایت علم ما

علمِ ما یک گروه کاملا تخصصی در زمینه کلیه فعالیت های پژوهشی، کسب و کار، بازاریابی و رشد فردی می باشد، که در اسفند ۱۳۹۴ راه اندازی شد. علم ما متشکل از اساتیدی است که علاوه بر دانش علمی عالی، بطور کامل با بازار کار در انواع کسب و کار و ابعاد رشد فردی در بهبود فردی در دنیای واقعی هم آشنا هستند. گروه علم ما درصدد است تا با استفاده از روش‌های نوین آموزشی و تاکید بر صد در صد کاربردی بودن، آموزش های سطح اول را در اختیار شما همراهان و دوستان عزیز ارایه دهد. پر متقاضی ترین آموزش های مجموعه علم ما: دوره کوچینگ، دوره های کسب و کار، کتاب تقویم انگیزشی و...

مطلب پیشنهادی

پنجاه روش عالی و کاربردی برای رشد و توسعه فردی

کتاب صوتی پنجاه روش عالی و کاربردی برای رشد و توسعه فردی

پنجاه روش عالی و کاربردی برای رشد و توسعه فردی گوینده: زینب السادات حسینی تهیه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *